DIFin vuoden toinen teema Hallitus ja osaaminen & seuraajasuunnittelu oli vahvasti esillä tiistaina 2.6. järjestetyssä webinaarissa. Teemakumppani Mercuri Urval toteutti alkuvuonna toimitusjohtajan seuraajasuunnittelua kartoittavan kyselyn DIFin jäsenille sekä haastatteli suurimpien pörssiyhtiöiden hallitusten puheenjohtajia.
Mercuri Urvalin partneri ja johtaja Olli-Pekka Vaara alusti tilaisuuden esittelemällä kyselyn tuloksia ja johtopäätöksiä, miten kotimaisissa pörssi- ja listautumattomissa yhtiöissä toteutetaan toimitusjohtajan seuraajasuunnitteluprosessia. Yhtenä päähypoteesina tutkimuksessa ja keskustelussa on myös, että onko toimitusjohtajan seuraajasuunnittelu riskien hallintaa vai ajanhukkaa? Kyselyn tuloksista on julkaistu DIFin sivuilla verkkoartikkeli, jonka kokonainen versio ilmestyy ensi viikolla Boardview 1/2020 -lehdessä.
Webinaari jatkui Vaaran moderoimalla paneelikeskustelulla, johon osallistuivat toimitusjohtaja Pekka Vauramo sekä useissa hallituksissa toimivat ammattilaiset Kerttu Tuomas ja Petteri Walldén. Hieman keventyneiden koronarajoitusten ansiosta kaikki DIF-webinaarin keskusteluun osallistujat olivat ensi kertaa samassa tilassa maaliskuun puolivälin jälkeen. Keskustelun pääaiheena oli hallituksen, toimitusjohtajan ja HR-johtajan välinen yhteistyö. Webinaariin osallistuneet DIFin jäsenet esittivät tarkentavia kysymyksiä chatin kautta.
Kerttu Tuomas toi keskusteluun mukaan HR-johtajan näkökulmia sekä varoitti johtajia sokeutumasta omille päätöksilleen, jolloin valittua linjaa on vaikea muokata tilanteen muuttuessa. Koronakriisi on osoittanut, miten paljon resilienssiä ja stressinsietokykyä toimitusjohtajalla on oltava. Poikkeustilanteessa on pystyttävä nousemaan vaikeista tilanteista ja tekemään uusia päätöksiä uuden tiedon valossa. Toimitusjohtajalle ei myöskään ole mitään ideaalista profiilia, vaan se riippuu aina yrityksen tarpeista.
Petteri Walldén luetteli keinoja selvittää ulkopuolelta rekrytoitavan toimitusjohtajan taitoja ja taustoja lähtien entisistä kollegoista ja jopa assistenteista. Hän neuvoi myös hyödyntämään ja soveltamaan hallinnointikoodia. Yleisökysymyksen myötä esiin nousi myös johtajakandidaatin arvomaailma. Onko se este ja miksi se voi olla este? Erityisesti henkilön arvomaailmasta heijastuva muiden ihmisten kunnioitus nostettiin vahvaksi kynnyskysymykseksi. Henkilökemiat ja ammatilliset näkemykset nousevatkin ennemmin tai myöhemmin pinnalle toimitusjohtajan ja hallituksen puheenjohtajan välisessä vuorovaikutuksessa.
Huomionarvoista seuraajasuunnittelussa on myös omistajien ja osakkeenomistajien käyttämä valta, varsinkin sellaisissa tilanteissa, kun yrityksen perustanut ja yhä pääomistajana oleva toimitusjohtaja etsii seuraajaa itselleen. Millä keinoilla hän seuloo itselleen seuraajaa? Hyvän johtajan ominaisuudeksi nostettiin myös vankka yleissivistys, jolla pärjää sumuisissa ja vaikeissa tilanteissa, kun ymmärtää maailmanmenoa ja erilaisia kulttuureita.
Pekka Vauramo puolestaan pohti väistyvän toimitusjohtajan merkitystä seuraajasuunnittelun osana. Hän toi myös esiin, miten hallituksen puheenjohtaja ja muu hallitus sparrailevat keskenään siitä, millainen tulevan toimitusjohtajan profiilin pitäisi olla. Kulunut kevät on osoittanut konkreettisesti, miten yllätyksellisiin vaihtotilanteisiin voi ja pitää varautua.
Tilaisuuden lopuksi DIFin pääsihteeri Leena Linnainmaa teki yhteenvedon paneelikeskustelun sisällöstä. Mercuri Urvalin tekemän kyselyn tuloksista on myös julkaistu DIFin sivuilla verkkoartikkeli, jonka täysimittainen versio ilmestyy ensi viikolla Boardview 1/2020 -lehdessä.
Tilaisuuden videotallenne ja esitysmateriaali löytyvät DIF-jäsensivujen Videotallenteet-sivulta (vaatii kirjautumisen).