Glasgow’n ilmastokokouksen anti puntarissa

Glasgow’ssa pidettiin marraskuussa vuoden merkittävin ilmastokokous, YK:n COP26. DIF ja Gaia Consulting järjestivät torstaina 18.11.2021 glögi-illan, jossa summattiin yhteen kokouksen antia.

Gaian perustaja Pasi Rinne esitti koosteen Glasgow’n ilmastokokouksen tärkeimmistä saavutuksista. Odotukset kokoukselle eivät olleet korkealla, mutta tuloksiakin tuli. Merkittävintä oli, että korkeintaan 1,5 asteen lämpenemisen tavoitteessa pysyttiin. Kenties yhtä merkittävää oli, että Glasgow’ssa valtiot sopivat, että tästedes ne tarkastelevat päästövähennyksiään ja ilmastotavoitteitaan vuosittain. Tässä mielessä kokous toi kaivattua kiireen tuntua ilmastonmuutoksen torjuntaan.

Pasi Rinne

Muita nostoja onnistumisista ovat Kiinan ja Yhdysvaltojen sopimus yhteistyöstä ja muiden maiden auttamisesta ilmastonmuutoksen torjunnassa, 105 maan sitoutuminen metaanipäästöjen vähentämiseen, sopimus metsäkadon pysäyttämisestä, julkilausuma sähköisen liikenteen nopeammasta edistämisestä sekä rahoitussektorin sitoutuminen hiilineutraaleihin sijoituksiin vuoteen 2050 mennessä. Lisäksi maat pääsivät Glasgow’ssa sopuun päästöoikeuskaupan perusperiaatteista.

Kokouksen tulokseen oltiin silti pettyneitä. Yhtenä suurimmista epäonnistumisista pidetään sitä, ettei fossiilisista polttoaineista luopumisesta sovittu, vaikka ilmastotoimilla on kiire. Korkeintaan 1,5 asteen lämpenemisen tavoitteessa pysyminen vaatisi sitä, että maailmanlaajuisten päästöjen tulisi vuoteen 2030 mennessä pudota 45 prosenttia vuoteen 2010 verrattuna.

Aiheesta debatoivat europarlamentaarikko Heidi Hautala, Stora Enson Paper-divisioonan johtaja Kati ter Horst ja Varman sijoitusjohtaja Reima Rytsölä. Keskustelua moderoivat Pasi Rinne ja Gaiassa vaikuttanut DIFin jäsen Kaisa Hietala. Vilkkaan keskustelun aiheita olivat muun muassa päästökauppa ja hiilitonnin hinta, EU:n sääntely, yritysten strategiat ja liiketoimintamallit suhteessa ilmastonmuutokseen, investoinnit ja ihmisoikeudet.

Paneelin lopuksi keskustelijat lausuivat terveisensä hallitusten jäsenille. Heidi Hautala korosti, että hallitusten jäsenet ovat avainasemassa muuttamassa liiketoimintaa kestäväksi. Emme kuitenkaan saisi sortua ajattelemaan, että olemme jo nyt tarpeeksi vastuullisia. Esimerkiksi palkitsemisen kytkemisessä vastuullisuustavoitteisiin on vielä tekemistä. Reima Rytsölä kehotti hallituksia pohtimaan ilmastonmuutokseen liittyviä riskejä asiakkaiden käyttäytymisen muutoksen kautta ja muistutti samalla, että riski on mahdollisuus. Kati ter Horst jatkoi, että ilmasto- ja vastuullisuusasiat eivät ole enää vain riskienhallintaa. Viimeistään nyt yritysten on aika päivittää konseptinsa ja liiketoimintastrategiansa ilmastonäkökulmasta. Hallitusten on myös varmistettava riittävä osaaminen omassa kokoonpanossaan.

Tilaisuuden esitysmateriaali on DIFin jäsenten ladattavissa ohessa (edellyttää kirjautumisen).