Hallituksen ja valiokuntien rooli riskienhallinnassa

Vuoden 2021 DIF-tilaisuudet aloitettiin Hallitus ja riskit -teeman merkeissä tiistaina 19.1.2021. Asiantuntijakumppani Deloitten isännöimässä webinaarissa keskityttiin riskienhallintaan sekä mikä hallituksen ja valiokuntien rooli on riskeihin varautumisessa ja niiden ratkomisessa.

Pääosin englanninkielisenä toteutetun webinaarin avasi Deloitten Managing Partner Lasse Ingström, joka pohdiskeli, miten potentiaalisiin kriiseihin voidaan keskittyä ja varautua ennalta. Koronakriisi ja siitä johtuvat talousongelmat eivät saa sulkea silmiä muilta uhilta. Esimerkiksi kyberuhat ja ilmasto-ongelmat ovat jo nyt arkipäivää, joten uusista kriiseistä voi oppia ja kehittää riskienhallintaa seuraavia uhkia varten. Erityisen tärkeää on jatkuvasti taata osakkeenomistajien luottamus sekä riskienhallintayksikön mahdollisuudet tarjota lisäarvoa yritykselle.

Tilaisuuden pääpuhuja Deloitte Suomen Corporate Governance Services Lead Jo Iwasaki esitelmöi syvällisemmin hallituksen ja sen muodostamien valiokuntien roolista ja strategisista vastuualueista riskienhallintatyössä. Hän kertoi erikoisryhmien kehityksestä ja trendeistä, sillä riskivaliokunnat ovat alkaneet vakiintua kansainvälisellä tasolla. Pienemmissä yrityksissä riskienhallinta on yleensä hallituksen ja/tai tarkastusvaliokunnan vastuulla, mutta ulkomaisissa suuryrityksissä riskivaliokuntienkin vastuuta on kasvavissa määrin jaettu myös erilliselle vastuullisuusasioista vastaavalle valiokunnalle (sustainability committee). Erikoisvaliokuntien etu työrauhan ohella on, että yritys antaa samalla ulkoisille ja sisäisille sidosryhmille kirkkaan viestin, miten vakavasti se suhtautuu riskeihin ja vastuullisuuteen.

DIFin jäsenen kommenttipuheenvuoron piti kokenut tarkastusvaliokuntatyön konkari Kim Ignatius. Hän kertoikin tarkastusvaliokuntien usein hoitavan monissa yrityksissä riskiasiat, mutta painotti erikoistuneiden valiokuntien (initial committees) tärkeyttä sekä vastuualueiden selkeää jakamista, varsinkin suuremmissa ympyröissä. Hän nosti esiin myös ikävästä pandemiasta seuranneita hyödyllisiä ilmiöitä, kuten boksin ulkopuolelta ajattelu, selkeämpi varautuminen poikkeuksiin ja riskitiekarttaan panostaminen erityisellä painokkuudella. Samalla Ignatius mainitsi ilmastonmuutoksen ymmärtämisen auttavan yritystä tehostamaan toimintojaan sidosryhmille houkuttelevampaan ja samalla ympäristöystävälliseen suuntaan.

DIFin pääsihteeri Leena Linnainmaa kiitteli loppupuheenvuorossaan, miten ajankohtaisen ja tärkeän aiheen parissa DIF-tilaisuuksien vuosi aloitettiin. Hän kannusti hallituksia miettimään, millaisia valiokuntia tarvitaan yrityksen kokoon, toimialaan ja vastuullisuusasioihin panostamiseen nähden. Samalla hän muistutti, miten yleisesti Suomessakin palkitsemisvaliokuntia on viime aikoina muutettu henkilöstövaliokunniksi, joissa työntekijöiden asia on otettu entistäkin tarkemmin huomioon.

 

Tilaisuuden esitysmateriaali löytyy DIFin jäsensivujen Videotallenteet-sivulta (vaatii kirjautumisen). Esitysmateriaali löytyy kirjautuneille myös tämän artikkelin jälkeen.