Kiertotalous tuo uusia liiketoimintamalleja

DIFin jäsenlounaalla 8.10.2019 avattiin uusi teema, Hallitus ja kiertotalous, kun puhujana oli EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies.

Nykyisessä lineaarisessa talousmallissa niukkenevia resursseja tuhlataan. Kiertotalous on uusi talousmalli, jossa huomioidaan raaka-aineiden, materiaalien ja tuotteiden koko elinkaari ja jossa arvontuotanto tapahtuu yhä enemmän aineettomasti tuotteiden korvautuessa palveluilla. Kiertotalouden ajureita ovat megatrendit kuten kaupungistuminen ja väestönkasvu, ilmastonmuutos ja resurssien niukkuus sekä teknologiset läpimurrot.

Luonnonvarojen ylikulutus ja fossiilisten polttoaineiden käyttö hyvinvointimme perustana on tulossa tiensä päähän. Globaalin kestävyyskriisin ratkaisun lykkäämisen on ennustettu merkitsevän talouden rajua romahdusta.

Päästöjen osalta on odotettavissa, että regulaatio kiristyy. Yksi ratkaisu on päästökauppa ja sen myötä globaalit, yhteiset pelisäännöt.

Yrityksille kiertotalous merkitsee monia mahdollisuuksia. Kiertotalouden liiketoimintamallit voivat perustua esimerkiksi tuote-elinkaaren pidentämiseen, palvelun tarjoamiseen tuotteen sijasta, jakamisalustoihin, uusiutuvien materiaalien tai energian käyttöön sekä resurssitehokkuuteen ja kierrätykseen.