Ministeri Skinnari puhui globaaleista haasteista DIF-jäsenwebinaarissa

Vuoden ensimmäinen DIF-jäsenwebinaari tarjosi kattavan esitelmän kauppapolitiikasta, koronakriisistä elpymisestä sekä yhteistyöstä kotimaisten yritysten ja valtionhallinnon välillä. Webinaarissa puhui kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari, joka käsitteli puheenvuorossaan globaaleja poliittisia riskejä valtionhallinnon näkökulmasta.

DIFin pääsihteeri Leena Linnainmaa toivotti ministerin ja osallistujat tervetulleiksi. Aivan aluksi tämä painotti, miten tärkeää kansainvälinen kaupan toimiminen ja vapaakauppasopimusten implementointi.

Kansainväliset kauppapoliittiset jännitteet ovat viime vuosina kasvaneet ja muuttuvien rajoitusten myötä ennustettavuus heikkenee. USA:n toiminnan arvaamattomuus on heijastunut kansainväliseen kauppaan, eikä uudenkaan hallinnon myötä aiemmin asetettuja tullimaksuja olla välttämättä kumoamassa. Luonnollisesti toinen suuresti haastava tekijä kansainvälisillä markkinoilla on Kiina. Eurooppa ei saa olla liian riippuvainen kummastakaan, minkä vuoksi EU:lta tarvitaan johtajuutta, avoimuutta ja selkeitä tavoitteita, jotta kauppapolitiikan avulla voidaan tukea elpymistä – sortumatta kuitenkaan protektionismiin.

Ministeri Skinnari sanoi myös riskienhallinnan vaativan paljon työtä, eikä riskeistä ole helppoa ulospääsyä. Toisaalta koronakriisi on samalla läpivalaissut monia olemassa olleita ongelmia. Kauppapolitiikkaan panostamisen ohella hän alleviivasi innovaatioita, teollisuuspolitiikkaa, sisämarkkinoiden kehittymistä sekä tutkimusta ja kehitystä.

Suomen viennin tämänhetkinen suorituskyky suhteessa bruttokansantuotteeseen ei ole riittävällä tasolla, vaikka laatua ja osaamista löytyykin. Skinnari näkee esteeksi verkostojen ja kulttuurintuntemuksen puutteet, resurssit ja rahoituksen sekä riittävän kyvyn tarjota kilpailukykyisiä kokonaisratkaisuja. Yrityksillä on päärooli tuotantoketjujen ja huoltovarmuuden takaamisessa, missä valtiovalta tukee niitä parhaansa mukaan. Hän kannustikin yrityksiä olemaan rohkeasti yhteydessä ulkoministeriöön, sillä hän lupasi apua ja tietoa liiketoimintamahdollisuuksista varmasti löytyvän kauppasuhteita solmiessa.

DIFin jäsenet saivat esittää myös kysymyksiä ministeri Skinnarille. Puhetta seuranneessa kysymysosiossa nousivat esiin muun muassa ihmisoikeuksien huomioiminen kaupankäynnissä, teollisuuden huomioiminen vientimarkkinoilla, Afrikan markkinat ja kehitysyhteistyö.

Lopuksi ministeri Skinnari kehui, millaisen kuvan Suomi on antanut itsestään maailmalla koronakriisin myötä. Epidemiaa on hoidettu hyvin ja Suomessa on muutenkin turvallinen ja ennustettava ympäristö. Positiivinen kiinnostus Suomea kohtaan on nyt vahvana, joten yritystenkin kannattaa nyt pitää ääntä itsestään.

 

Tilaisuuden videotallenne löytyy DIFin jäsensivujen Videotallenteet-sivulta (vaatii kirjautumisen).