Onko talouden epävakaus uusi normaali?

DIF-aamiaisseminaarissa keskusteltiin maailmaa viime aikoina ravistaneista taloudellisista ja poliittisista riskeistä ja niiden hallinnasta.

Ian Stewart

Deloitte UK:n pääekonomisti Ian Stewart painotti puheenvuorossaan pitkäjänteisen talousajattelun merkitystä. Talouden epävarmuustekijöiden vaikutukset ovat nähtävissä maailmanlaajuisesti: USA:n hallinnon ratkaisut ovat Donald Trumpin presidenttikaudella mutkistaneet maailmankauppaa, Iso-Britannian ero EU:sta vaikuttaa Euroopan sekä poliittiseen että taloudelliseen tilanteeseen, ja Kiinan investoinnit esimerkiksi Afrikkaan muuttavat maailmantalouden tasapainoa.

Deloitte Suomen kyberturvallisuuspalvelujen vetäjä ja partneri Karthi Pillay keskittyi Afrikan tilanteeseen sekä mantereen tuomiin mahdollisuuksiin. Afrikkaa tarkasteltaessa tulee muistaa sen yli 50 valtion eroavaisuudet: paitsi luonnonvarat, myös maiden infrastruktuurit vaihtelevat maasta riippuen huomattavastikin. Kaupankäyntiin Afrikan maiden kanssa tulee suhtautua niinikään pitkällä aikavälillä – erityisesti riskien kartoitus sekä poliittisen ympäristön tunteminen ovat edellytyksenä onnistuneille liikesuhteille.

DIF:n jäsen Hannu Kottonen piti tilaisuudessa kommenttipuheenvuoron.

 

 

Tilaisuuden esitysmateriaali on DIF:n jäsenten luettavissa tämän artikkelin yhteydessä (edellyttää kirjautumisen).