Euroopan on ratkaistava isoja haasteita vaikeassa ympäristössä

DIF-jäsenwebinaarissa 19.2.2024 saimme ajankohtaispäivityksen Brysselistä, kun puhujana oli DIFin jäsen, europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen.

Pietikäinen kävi perusteellisesti läpi maailman tilaa Euroopan näkökulmasta. Toimintaympäristön haasteille ja muutoksille ei näy loppua. Kannattava liiketoiminta vaatii aina jonkinasteista ennustettavuutta, mutta ennustettavuutta haastavat nyt monet asiat, kuten hidas talouskasvu, teollisuuden vaikea rakennemuutos, Ukrainan sota ja uudet turvallisuusuhat sekä poliittinen epävakaus.

Epävakaassa toimintaympäristössä pitäisi kutenkin löytää ratkaisuja isoihin ongelmiin, etupäässä ilmastokriisiin. Digitalisaatio ratkaisee monia ympäristöasioita, mutta se on myös suurin energian ja raaka-aineiden kuluttaja sekä uusi ympäristöuhka seuraavan kymmenen vuoden aikana. Siksi on valtava kiire ja tarve kehittää muun muassa akkuteknologiaa sekä energia- ja materiaalitehokkuutta.

Geopolittiikka on murroksessa, kun esimerkiksi Brics-maat tiivistävät yhteistyötään. Sopimusperusteinen maailmanjärjestys on rapistumassa. Isoja ongelmia on edessä, kun ihmisoikeuksien, demokratian ja kansainvälisten sopimusten arvo punnitaan uudelleen. Geopoliittisessa kehityksessä EU:n strategisen omavaraisuuden merkitys korostuu.

Positiivisiakin kehityssuuntia on. Väestönkasvu on selvästi taittumassa. Väestönkasvu on taittunut kaikissa Aasian maissa ja viitteitä taittumisesta on myös Afrikan mantereella. Toinen hyvä uutinen on uusiutuvan energian kiihtyvä käyttöönotto ja uusiutuviin kohdistuvien investointien jyrkkä kasvu.

Webinaarissa käsiteltiin lisäksi populismin nousua, turvallisuuspolitiikkaa, ilmastotavoitteita, ilmastonmuutoksen tuomia turvallisuusuhkia, kansanterveyden haasteita ja hoivataloutta, Euroopan kilpailukykyä, finanssilainsäädäntöä sekä EU:n laajentumista ja perussopimusten uudistamista.

Sirpa Pietikäisen esitysmateriaali on DIFin jäsenten ladattavissa ohessa. Linkki webinaaritallenteeseen löytyy jäsensivuilta. (Edellyttää kirjautumisen sivustolle.)