Accenturen ja DIF:n lounastilaisuudessa 27.9.2018 pohdittiin, mitä taitoja tarvitaan tulevaisuuden työelämässä.
Tekoäly käsitteenä on ollut olemassa jo vuodesta 1956. Miksi puhumme siitä vasta nyt ja niin paljon? Vastaus on data, tehokkaat tietokoneet ja nopeat tietoverkot. Tekoäly ei ole enää futuristinen käsitys – se on täällä nyt. Tekoäly muuttaa kaikkia perinteisiä sääntöjä ja normeja, joiden mukaan yritykset ovat tottuneet toimimaan. Muutos on fundamentaalinen, ja tekoälyn investointien tulee myös näkyä hallituksen pöydällä.
Accenturen Pohjoismaiden tekoälyjohtaja Daniel Hjelte tarjosi tiivistetyn kertauksen siitä, mitä tekoäly on. Hän herätteli hallituksen jäseniä pohtimaan, mitä teknologian kehittyminen yritykselle merkitsee, missä mittakaavassa tekoälyä tulisi hyödyntää ja mitä taitoja tekoälyn soveltaminen vaatii henkilöstöltä. Tekoälyn kanssa työskentelevän tulevaisuuden työvoiman rakentaminen vaatii investointeja jo tänään.
Tampereen yliopiston dosentti Harri Ketamo puhui tekoälyn kehittymisen myötä syntyvästä uusien taitojen tarpeesta. Tekoälyteknologian kehittyminen vaikuttaa radikaalisti arviolta miljoonan suomalaisen työhön. Näiden ihmisten uudelleenkouluttaminen tulee kalliiksi, mikäli muutokseen ei varauduta ajoissa. Tämä haaste ei ole vain HR-kysymys, vaan se on strateginen kysymys.
Jälleen kerran todettiin, että hallituksen ja yritysjohdon ymmärrys tekoälystä on keskeistä strategisen päätöksenteon ja liiketoiminnan kehittämisen kannalta. DIF:n jäsenen kommenttipuheenvuorossa Esa Korvenmaa myös muistutti, että tekoälyn hyödyntämiseen tarvitaan aitoa ihmisälyä.
Tilaisuuden esitysmateriaalit ovat DIF:n jäsenten ladattavissa ohessa (vaatii kirjautumisen).