Tekoälyn ytimessä on data

DIF-aamiaisella Futuricella 13.9.2018 perehdyttiin tekoälyn perusteisiin ja keskusteltiin sen tarjoamista liiketoimintamahdollisuuksista.

Ryhmätyötehtävää pohtimassa Jannica Fagerholm, Kiuru Schalin, Kirsi Komi, Marja-Liisa Rosberg, Timo Leino ja Tomas Holmberg.

Tilaisuuden aluksi Futuricen tekoälyliiketoiminnan kehittämisestä vastaava Tuomas Syrjänen puhui tekoälyn merkityksestä liiketoiminnalle. Tekoälyn tarjoamat liiketoimintamahdollisuudet voivat olla mittavat, mutta tällä hetkellä mahdollisuuksien hyödyntämistä jarruttaa liiketoimintajohdon ja tekoälyosaajien välillä ammottava kuilu tekoälyn ymmärtämisessä. Liiketoimintajohdon ja hallituksen olisi vähintään opittava teknologian perusteet ja ymmärrettävä datan merkitys teknologian hyödyntämisessä.

Data scientist Teemu Kinnunen kävi läpi tekoälyä käytännössä. Mitä sillä tehdään ja miten? Kaiken keskiössä on data, sillä ilman dataa mikä tahansa algoritmi on hyödytön. Kinnunen esitteli esimerkkien avulla, mitä on tekoäly, koneoppiminen ja syväoppiminen. Koneoppimisen yleisin laji on ohjattu oppiminen, jossa tietokoneohjelmaa opetetaan luokittelun tai regression avulla. Sen sovelluksia ovat esimerkiksi roskapostisuodatin ja kasvojentunnistus.

Lopuksi osallistujat saivat pienryhmätehtäväksi miettiä eniten korpeavia liiketoimintaongelmia ja miten niitä voisi lähteä ratkaisemaan datan avulla.

Haluatko syventyä tekoälyyn tarkemmin? Futuricen lukuvinkit:

  • Steven Finlay – Artificial Intelligence and Machine Learning for Business: A No-Nonsense Guide to Data Driven Technologies
  • Pedro Domingos – The Master Algorithm: How the Quest for the Ultimate Learning Machine Will Remake Our World
  • Nick Polson & James Scott – AIQ: How People and Machines Are Smarter Together
  • Chao Pan – Deep Learning Fundamentals: An Introduction for Beginners
  • Sharad Gandhi & Christian Ehl – AI&U: Translating Artificial Intelligence into Business
  • Andrew McAfee & Erik Brynjolfsson – Machine, Platform, Crowd: Harnessing Our Digital Future
  • Paul R. Daugherty & H. James Wilson – Human + Machine: Reimagining Work in the Age of AI

Tilaisuuden materiaali on jäsenten ladattavissa tämän artikkelin yhteydessä (edellyttää kirjautumisen).