Hallitus on kirosana

Törmään jatkuvasti asenteisiin, joissa hallitus tuntuu olevan kirosana. Hallitus hidastaa, estää, päättää, vie energiaa, on turha, perässä raahattava ja vaikka mitä. Sana hallitus on vaihdettava tai sen sisältö päivitettävä.

Itse voisin kuvata ajatusta hallituksesta seuraavasti: Hallitus on ammattimaisesti johdettu prosessi, joka vastaa yrityksen huomisesta, menestymisestä ja turvaa omalta osaltaan sekä yhtiön omistajan että yhtiön edun. Hallitus koostuu osa-aikaisista työntekijöistä, joiden tehtävä on yhdessä luoda yritykselle arvoa.

Hallitus on ammattimaisesti johdettu prosessi, joka vastaa yrityksen huomisesta, menestymisestä ja turvaa omalta osaltaan sekä yhtiön omistajan että yhtiön edun.

Kysymyksessä voisi olla siis palveluprosessi, joka täydentää yrityksen osaamista. On totta, että saman asian voisi tehdä konsultointina tai neuvonantajilla, mutta miksi ei kytkisi valtaa ja vastuuta samaan osoitteeseen? Hallituksella on paikkansa ja yhtiö tarvitsee aidosti vastuuta kantavia yksilöitä.

Hallitusta ja niiden toimintaa puolustavat eniten niissä ammatikseen istuvat. Tuntuu hyvältä ja toimivalta järjestelmältä. Eniten kritiikkiä tulee omistajilta, johdolta ja hallitusten ulkopuolelta. Ehkä hallitusten roolista, tavoitteista, organisoinnista ja työkaluista puhutaan liian vähän. Hallitus tuntuu ja maistuu hallinnolta. Yhdessä luomamme BAAS-ajatus (Board as a Service) voisi olla vaihtoehto päivittämättömälle ajattelulle. Vähän kuin Teslaa polttomoottoreille.

Yksi lääkitys voisi olla kääntää hallituskeskustelu muodosta tarpeisiin. Miten yritys innovoi, kasvaa, nostaa arvoa, kehittyy ja muuttuu riittävästi ympäristön sitä vaatiessa? Miten yrityksestä tehdään monimuotoisempi, tasa-arvoisempi ja kestävämpi työpaikka erilaisille osaajille. Ehkäpä siitä pähkinä ihmisille, joille hallitus on kirosana.

Oma vastaukseni on ulkopuolisen osaamisen liittäminen osaksi yrityksen toimintaa modernisti muotoilun hallitusprosessin kautta.

Oma vastaukseni on ulkopuolisen osaamisen liittäminen osaksi yrityksen toimintaa modernisti muotoilun hallitusprosessin kautta. Sana hallitus kelpaa, kunnes parempia on tarjolla. Sanan sisältö muuttuu käytäntöjä päivittämällä. Pienillä muutoksilla saattaa olla ajan kanssa iso merkitys. Ei tarvitse sanoa ”chairman” kun pelkkä ”chair” riittää hyvin. Samoin hallitusammattilaisen voi helposti päivittää muotoon hallitustyön ammattilainen. Perkaamalla koko sanaston, tavoitteet, roolit, tekemisen ja työkalut läpi syntyy hallitus, josta jokainen osapuoli voi olla ylpeä.

Tilaa ilmoitukset
Ilmoita kun
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments