Alustalouden työkalupakin avulla kaikki voivat voittaa

Antti Bergholm kirjoitti erinomaisesti DIFin jäsenblogissa alustataloudesta, ja miten voittaja ei aina vie kaikkea. Mutta ”tämä kaikki”, eli alustalouden vaikutukset, ei suinkaan ole ohi nopeasti. Päinvastoin alustatalouden tuoma muutos on vasta alussa. Uusi kirjamme alustatalouden strategiasta (Platform Strategy – Transform Your Business with AI, Platforms and Human Intelligence) avaa tekoälyn ja alustatalouden mahdollisuuksia perinteisille yrityksille alla kuvatun mukaisesti.

Mikään yritys ei välty alustatalouden vaikutuksilta asiakaskokemuksessa ja arvonluonnissa. Sen vuoksi jokaisen yrityksen, sinunkin, tulisi opetella käyttämään alustalouden työkalupakkia, jonka avulla luot fokusoituneen ja lisäarvoa tuovan palvelun tai tuotteen, poistat kitkaa asiakaskokemuksesta, luot yhteisön avulla asiakaspitoa ja opit nopeammin kuin muut. Hallituksella on keskeinen rooli siinä, tapahtuuko näin.

Verkostovaikutus muuttaa arvonluontia

Perinteiset liiketoiminnat optimoivat resursseja tuotantoketjussa. Siksi niitä kutsutaankin kirjallisuudessa ”putkitalouksiksi”, joissa resurssit virtaavat läpi putken, raaka-aineiden hankinnasta markkinointiin, myyntiin ja toimituksiin. Alustatalous taas perustuu verkostovaikutukseen. Alustan jäsenet luovat arvoa toisilleen vuorovaikuttamalla keskenään tai alustan kanssa. Mitä enemmän käyttäjiä, sitä enemmän arvoa. Mitä enemmän dataa alusta kerää, sitä nopeammin se voi parantaa palvelua.

Valitse itsellesi sopiva alustalousmalli

Ei ole olemassa yhtä alustatalouden mallia. Tutkimalla erilaisia malleja yritys voi löytää uusia tapoja kehittää toimintaansa. Esimerkkejä erilaisista malleista:

 • Markkinapaikat erikoistuvat, kuten Stora Enson Box Inc aaltopahville ja saksalaisen kemianjätin Lanxessin perustama Chemondis kemian tuotteille.
 • Palvelualusta Wolt kehittää toimintaansa tekoälyn avulla.
 • Teollinen palvelualusta Catepillar Minestar taas kytkee eri valmistajien laitteet alustaansa, oppii niistä saadusta datasta parantaen kaivoslaitteiden ja koko kaivoksen suorituskykyä.
 • Tesla ja KONE ovat älykkäitä laitealustoja. Ajaminen tuottaa dataa, josta Teslan tekoäly oppii parantaen itseohjautuvia algoritmeja. KONE kytkee kumppanit ja jakaa dataa sähköisten rajapintojen (API) kautta.
 • Älykäs tuotealusta Betolar määrittää tekoälyn avulla sopivan seossuhteen sivuvirroille, joista betonitehtaat valmistavat sementitöntä betonia.
 • Yhteisöalusta LawyerSmackissä juristit voivat keskustella lakiongelmista ja luoda kontakteja muihin juristeihin.
 • Joukkoistamisalusta uTest hyödyntää freelancereita testaamaan uusia, vielä julkaisemattomia tuotteita ja palveluita.

Alustatalouden työkalupakki

Alustatalousyritykset käyttävät toimintamalleja, jotka toistuvat kerta toisensa jälkeen sovellettuna yhä uusilla toimialoilla. Alustatalouden työkalupakki koostuu kymmenestä työkalusta, joita myös perinteiset yritykset voivat soveltaa:

 1. Fokusoi – kehitä ensin palvelu tai tuote, jolle saat kriittisen massan käyttäjiä. Kuten Tesla lanseerasi vain yhden luksuskategorian auton tai Apple yhden puhelimen.
 2. Konsolidoi kysyntä ja tarjonta fragmentoituneessa markkinassa, jotta asiakkaat löytävät palvelut ja tuotteet helpommin. Esimerkkinä Tetrapakin varaosamarkinapaikka.
 3. Kohtauta kysyntä ja tarjonta tehokkaasti älykkäillä algoritmeilla kuten freelancer-alusta Upworks.
 4. Vähennä huolestuneisuutta visualisoimalla reaaliaikaisesti palvelun tilanne. Esimerkiksi Uber näyttää lähestyvän auton ja jopa sen värin kartalla.
 5. Eliminoi opportunismi molemminpuolisen palautteen avulla kuten AirbBnB, jossa vuokralainen ja vuokraaja arvostelevat toisensa.
 6. Opi nopeammin tekoälyn avulla kuten Blast IQ, jossa jokainen räjäytys tuottaa dataa parantaen seuraavan räjäytyksen onnistumista.
 7. Rakenna yhteisö – Teslan Facebook-ryhmä tarjoaa apua ja ventilointikanavan ongelmissa. Myös ammattilaiset hyötyvät vuorovaikutuksesta, kuten LawyerSmack lakiyhteisö osoittaa.
 8. Kehitä tarjontaasi jatkuvasti kuten Ikea, joka hyödynsi TaskRabbit-alustaa tarjotakseen huonekalujen kokoamispalvelun.
 9. Laajennu uusille toimialoille vahvuuksiasi hyödyntäen kuten Kemppi, joka lanseerasi sähkölatausalustan Kempowerin.
 10. Hyödynnä digitaalista kaksosta kuten Hilti, joka videokuvaa työmaata Spot-robottien avulla ylläpitäen digitaalista kaksosta, josta tekoäly ennustaa ongelmatilanteita parantaen työnmaan tuottavuutta.

Hyvä hallitus kannustaa kehittämään yrityksen toimintaa alustatalouden työkalupakin eväin. Se ei tyydy siihen, että kaikki eivät voi voittaa alustataloudessa, vaan kannustaa kokeilemaan ja arvioi jatkuvasti uusia mahdollisuuksia perustuen yrityksen vahvuuksiin. Kaikki, jotka yrittävät, voivat sittenkin voittaa, myös alustataloudessa.

Tilaa ilmoitukset
Ilmoita kun
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments