Keskihintainen perheauto osaa kertoa paljon matkustamisen tilasta, suunnasta ja tulevaisuudesta. Se osaa laskea tarkan aikataulun perille, matkan määränpäähän, kulutuksen, rengaspaineet ja vaikka mitä muuta. Auto ennustaa, ennakoi, reagoi ja turvaa matkaa kuskin puolesta. Aika montaa matkaa johdetaan jo datan avulla.
Kuinka paljon vastaavaa älyä löytyy suomalaisen yrityksen hallituksesta?
Digitalisoituminen on syytä ottaa mukaan myös hallitusprosessin kehittämiseen. Hyvä hallitusprosessi koostuu: 1) omistajastrategiasta, 2) hallituksen toiminnan tavoitteista, 3) yrityksen toiminnan kehittämiseen tähtäävästä vuosikellosta ja 4) digitaalisesta alustasta (esim. Teams tai vastaava). Älykkäät järjestelmät tarjoavat kustannustehokkaan ja ketterän tavan kääntää hallituksen työn suunta taustapeilistä eteenpäin ja tulevaan. Itse hallituksen työtä ja toimintamalleja on kohtuullisen helppoa muokata liiketoiminnasta syntyvän datan ympärille. Suuntaa, suunnitelmia, ennakointia ja mittareita hyödyntämällä työtä voidaan tehdä samalla datalla yrityksen johdon kanssa. Tapaamiset ja kohtaamiset voidaan pitää tarpeen ja asian mukaisesti verkossa, livenä, viestiryhmissä tai edellisten yhdistelmänä.
Miten hallitus luo arvoa digiaikana?
Ketterä tiedon tuottaminen antaa hallitukselle mahdollisuuden muodostaa yritykselle aidosti arvoa tuottava prosessi. Hallitus vastaa yrityksen huomisesta, ja siksi sen toimintaan tarvitaan huomisesta kertovaa tietoa. Tälläistä tietoa ovat muun muassa modernit markkinoinnin mittarit, jatkuva asiakaskokemuksen kehittäminen ja edellisten datasta jalostettu tieto. Hyvästä tiedosta hallitus voi yhdessä johdon kanssa rakentaa ennakointia ja ennusteita yhtiön tulevasta ja tuloksista.
Rakenna digiajan voimavarahallitus
Kaikki edellä mainittu on saatavilla suhteellisen edullisesti kaikenkokoisille yrityksille. Siksi herää kysymys, miksi hallitukset lähes poikkeuksetta luottavat vanhaan ja varmaan, jossa katse on yhtiön peräpeilissä ja aina viiveellä tuotetussa kirjanpitomateriaalissa. Onko ajatus se, että hallitus on vain välttämätön paha vai puuttuuko omistajilta näkemys digiajan voimavarahallituksen arvosta ja tehtävistä. Digitalisaation keskeisin tehtävä on vapauttaa aikaa ja arvokkaita resursseja yhtiön ja sen arvon kehittämiseen. Tehostuva toiminta ja ajankäyttö yhdessä avaavat hallitukselle hallitukselle käyttää enemmän aikaa tärkeisiin kehitysalueisiin, kuten vaikkapa diversiteetin tai vastuullisuuden osaamiseen.
Hallituksiin on ollut tapana koostaa mahdollisimman pitkää kokemusta kaikenlaisista yritysten haasteista. Digiaika haastaa omistajat ja hallitukset pohtimaan, olisiko hallituksella muutakin arvoa ja tehtäviä kuin ne perinteiset, 1900-luvulla syntyneet ajatusmallit? Ja jos hallitus vastaa huomisesta ja yrityksen tulevasta, olisiko hallituksen kokoonpanossa syytä olla mukana myös huomisen osaajia?