The Magnificent Seven (“Septetti”) porskuttaa pörssissä ja bisneksessä. Yhtiöiden pörssikurssit ovat kohonneet kymmeniä tai satoja prosentteja vuonna 2024 tekoälybuumin tukemina. Alphabetin (Google), Amazonin, Applen, Metan (Facebook, WhatsApp ja Instagram), Microsoftin, Nvidian ja Teslan yhteenlaskettu markkina-arvo on jo 18 biljoonaa. Septetin ennennäkemätön menestys on vakiinnuttanut biljoonan markkina-arvon perusyksiköksi.
Menestyksen kolminaisuus
Septettiä yhdistää visionäärinen perustaja tai perustajat. Heillä kaikilla on suuri visio jostain kaukaisesta tulevaisuudesta, jossa jokin perustavanlaatuinen asia on toisin kuin nykyään. Tuon vision toteuttaminen, sisältäen kulttuurin ja systeemin, vie vuosikymmeniä. Septetin perustajat toimivat edelleen yhtiöidensä johdossa tai hallituksessa (Microsoft on ainoa poikkeus), joten perustajan visio on yhtiöissä kaiken tekemisen ja tavan perustana. Perustajan suhde yhtiöön on intohimoinen, omistautunut ja henkilökohtainen, ja yrityksen menestyksestä on tullut perustajille elämäntapa.
Septetin perustajilla on suuri osakeomistus yhtiöissään. Omistivathan he aikanaan koko yhtiön, kun se perustettiin. Suuren omistuksen kautta perustajilla on merkittävä rahallinen kannustin kehittää yhtiötä entistäkin arvokkaammaksi.
Vision ja omistuksen avulla perustajat ovat keskittäneet itselleen myös vallan yhtiöissä. Valta on sekä epämuodollista että muodollista. Epämuodollista siten, että monesti alan parhaat osaajat ovat valinneet työskennellä perustajan vision eteen vapaaehtoisesti. Ja muodollista siten, että suuri osakeomistus ja johtoasema yrityksessä tuovat myös osakeyhtiölain suoman vallan perustajille.
Tämä vision, vallan ja kannustimien kolminaisuus on menestyksen moottori. Suuri visio, jonka toteuttaminen vie ihmiselämän, houkuttelee parhaita osaajia merkityksellään ja haastavuudellaan. Keskittynyt valta takaa nopean päätöksenteon ja riskinottokyvyn ympäristössä, jossa epäonnistuminen on oppimiskokemus, ei häpeä. Kannustin kasvattaa riskinottohalukkuutta ja laajentaa yhtiön missiota kattamaan yhä suuremman osan vision toteuttamiseksi tarvittavista osa-alueista. Menestyksen kautta kannustin kasvaa, valta vahvistuu ja visio alkaa tulla todeksi. Menestyksen luova kehä on valmis.
Maailma ei tule enää koskaan muuttumaan yhtä hitaasti kuin nyt
Kilpailu kiristyy ja perinteiset kilpailuedut murenevat. Markkinoille tulon esteet madaltuvat, kun koneet, laitteet ja pilvipalvelut ovat vuokrattavissa tai saatavilla palveluna alustoilta. Uusien yrittäjien on aiempaa helpompi perustaa kilpailevaa liiketoimintaa. Tekoäly korvaa rutiinitehtäviä ja mahdollistaa pienemmällä henkilöstömäärällä toimimisen, kun yrityksen prosessit on räätälöity nykyteknologian mahdollisuuksien mukaisiksi. Aloituskustannusten lisäksi tehokkaampi toimintatapa takaa alhaisemmat kustannukset koko yhtiön elinkaareksi. Edes etabloituneiden yritysten mittakaavaetu ei ole turvassa, kun alustojen globaali mittakaava haastaa yksittäisen yrityksen mittakaavan.
Uudet teknologiat, parempi asiakasymmärrys ja joustavammat tuotannontekijät mahdollistavat uudet tuotteet, palvelut ja liiketoimintamallit. Yrityksen tarjooman arvo asiakkaalle kasvaa sen tyydyttäessä asiakkaan tarpeen yhä paremmin ja henkilökohtaisemmin. Asiakkaan arvo yritykselle kasvaa, kun asiakkaista tulee aikaisempaa lojaalimpia ja pitkäaikaisempia.
Septetin menestys innoittaa asiakkaan ongelmaa uusin silmin ja ilman historian painolastia lähestyvää visionääriä. Valtioiden jatkuva velkaantuminen takaa rahan painamisen jatkumisen ja siten riskirahoituksen uusille yrityksille. Ja septetin alemmilla organisaation oksilla taitonsa hioneet ja menestystä janoavat, mutta vielä ilman merkittäviä kannustimia jääneet, osaajat toimivat sekä perustajina että ensimmäisinä työntekijöinä uusissa yrityksissä.
Vision, vallan ja kannustimen kolminaisuus on jälleen valmis menestyksen moottoriksi.
Vanhat luutuneet yritykset vaarassa
Vaikka kaikkien yritysten on syytä olla varuillaan, on tietyillä yrityksillä erityistä syytä pelkoon. Tätä yritysjoukkoa yhdistävät seuraavat ominaisuudet:
- Ne ovat jähmeitä, vanhoja ja vakiintuneita toimijoita
- Niiden bisnes on rakennettu vanhentuneelle teknologiselle infrastruktuurille
- Niiden työnantajabrändi on heikko
- Niiden tuote-roadmap on kunnianhimoton ja vanhanaikainen
- Ne suhtautuvat ylimielisesti asiakaspalveluun ja -kokemukseen
Monoliiteista koostuva, keskinkertaista tuotetta tai palvelua asiakkaistaan välittämättä tarjoileva markkina vanhoine IT- ja johtamisjärjestelmineen on oiva kohde visionäärille disruptoitavaksi. Asiakkaiden tarpeiden heikko tyydyttäminen tarjoaa visionäärille riittävän ison aikaisten omaksujien asiakasryhmän, joita moderni ja aikaan sopiva tarjooma ja tapa tarjota vetävät puoleensa. Mahdollisuuden koko, osaajia arvostava organisaatio ja kannustimet houkuttelevat tiimiin osaajia, joita ei välttämättä arvostettu monoliiteissa rajoja rikkovan käytöksensä tai ajatustensa vuoksi. Uusia teknologioita hyväksi käyttäen ja asiakkaan tarve ja kokemus tiukasti mielessä rakennettu tuote tai palvelu saa aikaisia omaksujia seuraavan aikaisen enemmistön siirtymään monoliiteiltä visionäärin asiakkaiksi. Näin rakennettu tuote jatkaa laajentumistaan kattaen tulevaisuudessa yhä suuremman osan asiakkaan tarpeesta ja kukkarosta.
Monoliittiä ei tappanut kaikkien asiakkaiden siirtyminen visionäärin asiakkaiksi, vaan jo ensimmäisen asiakaskymmenyksen menettäminen teki monoliitin liiketoiminnasta kannattamatonta.
Imperiumin vastaisku
Miten perinteiset yritykset, niiden johto ja hallitus voisivat valmistautua nykyaikaan ja perustajavetoisten yritysten voittokulkuun?
Visio – Jos menestyksen takana on suuri visio ja missio, jonka toteuttamiseen menee vuosikymmeniä tai koko ihmiselämä, niin kenen vastuulla visio on omistajat-hallitus-johto-ketjussa? Pörssiyritysten toimitusjohtajien toimikausi Suomessa on noin viisi vuotta ja hallinnointikoodi asettaa omat rajoituksensa hallituksen jäsenen toimikauden pituudelle. Jäljelle jää siis vain omistaja, joka voi toimia yrityksessä tarvittavan pitkään. Mutta jos pörssiyhtiön osakkeenomistajista osa on sijoittajia, osakkeenomistajia, jotka ostavat ja myyvät osakkeita lyhyellä syklillä, kuuluuko pörssiyhtiössä sijoittajan vai omistajan ääni?
Valta – Septetissä valtaa käyttää pitkälti visionääriomistaja, joka vielä monesti on edelleen yhtiössä johtoroolissa, kun taas perinteissä yhtiöissä valta on hajautettu omistaja-hallitus-johto-ketjulle, jossa tyypillisesti toimivat “riippumattomat” palkkajohtaja, hallituksen jäsen ja sijoittaja. Perinteisissä yhtiöissä valta on ihmisillä, jotka eivät omista visiota vaan jotka korkeintaan ovat hyväksyneet sen. Vallan hajauduttua vallanpitäjien motivaatioiden kirjo kasvaa. Jos vision toteuttaminen vaatii nopeaa päätöksentekoa, riskinottohalua ja -kykyä sekä epäonnistumisia, niin miten luodaan koko ketjuun tarvittava psykologisen turvallisuuden tunne riskiä ja epäonnistumista syleilemään?
Kannustin – Septetin perustaneet ovat nykyisin kaikki miljardöörejä, maailman rikkaimpia ihmisiä. Vaikka vanhan viisauden mukaan raha ei tee onnelliseksi, näyttää raha ja sen tuomat mahdollisuudet motivoivan visionäärejä ja muitakin ihmisiä. Suomalaisen yrityksen valtaapitävät pääsevät parhaimmillaan miljonääreiksi, mutta useimmiten palkkio on vain kymmeniätuhansia euroja. Jos raha houkuttelee paikalle parhaat osaajat ja parhaat osaajat käyttävät aikansa siihen mistä eniten rahaa saavat, niin miten varmistetaan, että valtaapitävillä ja muilla talenteilla on tavoiteltuun menestykseen nähden oikeat ja riittävät kannustimet?
Tahto – Uuden luominen on yleensä vaikeaa, monien mielestä mahdotonta, ainakin ennen kuin sen joku tekee todeksi. Vastoinkäymisiä ei jaksa ilman vahvaa tahtoa, sisua. Jos visio puuttuu, valta on hajallaan eri motivaatioiden syövereissä ja kannustimet ovat lohdutuspalkintoja, niin mistä löytyy tarvittava tahto kilvoitteluun visionäärejä vastaan?
Markkinataloudessa vallitsee luova tuho, jossa vanhat yritykset, tuotteet ja ammatit häviävät uusien, parempien ja tuottavampien tieltä. Näin työntekijät, raaka-aineet ja rahoitus vapautuvat hyödyllisempään käyttöön ja tuottavuus ja yhteiskunnan elintaso nousevat. Yksi mahdollisuus onkin vain tyytyä osaansa ja maksimoida yrityksen omistajille jaettava kassavirta yrityksen toiminnoista siihen saakka, kunnes toimintoja ei enää kannata jatkaa. Sekin on talousteorian mukaan yksi mahdollinen ja kunnioitettava strategia.
Mitä mieltä sinä olet?
Kirjoittaja on omistaja-arvoasiantuntija ja investointipankkiiri sekä hallitusharjoittelija finanssialan uusissa sekä perinteisemmissä yrityksissä (Titanium Oyj, Snowfox AI ja Palkkaus.fi). Teemu tarkastelee maailmaa omistaja-arvon, osakemarkkinoiden, uusien teknologioiden ja bisnesmallien sekä liiketoimintojen kehittämisen näkökulmasta. Teemu on DIFin jäsen.