Viime aikoina on taivasteltu uutisointia, jonka mukaan pörssijohtajista kolmannes olisi rikollisia. Kun uutisoinnin takana olevaan tutkimukseen perehtyy, kuva asiasta muuttuu.
Ensinnäkin Suomen osalta tutkittavana eivät olleet pörssiyhtiöt vaan yli 100 000 euron liikevaihtoa tekevät osakeyhtiöt. Niistä pääosa on mikro- ja pienyrityksiä. Tutkituista yrityksistä pörssiyhtiöitä on ehkä promillen osuus.
Rikostuomiot oli poimittu rekistereistä henkilön koko aikuisiältä, ei siis johtamisajankohdasta tai sen lähivuosilta. Yleisimmin ”rikolliset” olivat syyllistyneet liikennerikoksiin, kuten liikenneturvallisuuden vaarantamiseen, joka on ylinopeuden rikosnimike. Uutisoinnissa kuitenkin nostettiin esiin väkivaltarikollisuus ja toistuvat rattijuopumukset unohtaen yleisimmät liikennerikokset.
”Korkeatasoista tutkimusta” kiittäen Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri (KL 30.8.2021) esittää, että johdon rikostuomiot on kerrottava sijoittajille ja kysyy, miksi rikosrekisterien tarkastaminen on unohdettu.
Sivuuttaen nyt sen, ettei uutisoitu tutkimus koskenut suomalaisia pörssiyhtiöitä, on hyvä pohtia tulevia kehitystarpeita. Silloin on syytä havaita, että rikosrekisteriotteen tilaaminen työnantajaa varten on mahdollista vain, kun työskentelee lasten kanssa.
Myöskään suojelupoliisilta saatavan turvallisuusselvityksen tilaaminen ei ole vapaata. Ehkäpä lainsäätäjä ottaa pohdittavakseen, olisiko rikosrekiseriote tilattavissa merkittävän nimityksen yhteydessä.
Toinen asia on, minkä tyyppisten ja kuinka vanhojen rikosten kertominen sijoittajille Lounasmeren esittämällä tavalla olisi asianmukaista. Annettaisiinko tietoja esimerkiksi 30 vuoden takaisista nuoruuden kolttosista? Tai selvin päin tehdyistä liikennerikoksista, kuten ylinopeuksista?
Pörssiyhtiöistä, niiden johtajista ja läpinäkyvyydestä on hyvä keskustella. Keskustelun toivoisi kuitenkin pysyvän faktoissa eikä keskittyvän pörssiyhtiöiden johdon leimaamiseen laajasti rikollisiksi varsinkin, kun asiasta ei ole tutkimusnäyttöä.
Kirjoitus on alun perin julkaistu Kauppalehdessä 9.9.2021.
Tarpeellinen ja ajankohtainen selvennös asiaan. Kiitos, Leena!