Kuntayhtiöillä on ja tulee olemaan merkittävää liiketoimintaa. Hyvän hallintotavan avulla kunnat voisivat kehittää liiketoimintaansa tuottamaan kilpailukykyisiä palveluita kuntalaisille ja rahaa omistajalleen eli kunnalle.
Lainsäädäntö velvoitti kunnat yhtiöittämään avoimilla markkinoilla toimivat liikelaitokset vuoden 2014 loppuun mennessä. Yritysten on myös kyettävä toimimaan markkinaehtoisessa ympäristössä kilpailukykyisesti, ilman kunnan taloudellista tukea.
Näistä syistä ja varojen haaskaamisen välttämiseksi tulisi kuntayhtiöiden corporate governance muuttaa perusteellisesti. Luonnolliselta tuntuu, että kuntayritysten hyvän hallintotavan esimerkkiä haettaisiin suurten yritysten konsernijohtamisesta ja valtion omistajaohjauksesta.
Maan hallituksen 9.11.2015 tekemän linjauspäätöksen mukaan sosiaali-ja terveyspalveluita voivat tuottaa julkiset ja yksityiset organisaatiot sekä kolmannen sektorin toimijat. Julkisten ja yksityisten palvelujen laatua, hintaa ja saatavuutta ryhdytään vertailemaan, ja julkisten palvelujen kustannustiedot avataan vertailulle ja kilpailulle.
Linjauksessa todetaan lisäksi , että sote-palveluiden järjestämistä koskeva päätöksenteko erotetaan oman tuotannon johtamisesta, josta vastaavat ammattijohtajat. Lisäksi todetaan, että valmistelussa luodaan menettelyt, joilla turvataan uusien toimijoiden sekä pienten ja keskisuurten yritysten mahdollisuudet tarjota palveluja.
Linjauksien tulee merkitä käytännössä sitä, että julkisesti omistettavat palvelujen tuottajat -toimiessaan avoimilla markkinoilla – tulee yhtiöittää. Näin kaikki palvelujen tuottajat ovat verotuksellisesti samassa asemassa ja vain näin palvelujen tuotannossa päästään ammattimaiseen johtamiseen.
Tätähän valtioneuvoston linjauskin vaatii.
Kyse on samanlaisesta tilanteesta, jossa voimassa oleva kuntalaki velvoitti yhtiöittämään energia-, satama- ja muun muassa ruokohuollon toimijat. EU:n kilpailusäännöksien kilpailuneutraliteetin turvaamisesta tulee siis koskea myös sosiaali-ja terveyspalvelujen uudistusta.
Kun sote-uudistusta tehdään, poliittiset päätökset pitää kanavoida demokraattisesti valituille, järjestämisvastuuta kantaville elimille eikä siihen, miten palvelut käytännössä toteutetaan. Tuotannosta vastaa yhtiön ammattimaisesti toimiva hallitus, jolla on luottamuselimiä suurempia vastuu päätöksistä – myös henkilökohtainen.