Eurooppa investoi vihreään teknologiaan koronakriisin keskelläkin

Eurooppa on valinnut päämääräkseen tulla ilmastohaasteiden ratkaisujen suunnannäyttäjäksi muulle maailmalle. Euroopan komissio on julkaissut laajan ilmasto-ohjelman, joka tunnetaan nimellä Green Deal. Ohjelman tavoitteena on päivittää keskeistä lainsäädäntöä ja kanavoida tuhat miljardia euroa tukina, lainoina, julkisina pääomasijoituksina ja yksityisinä investointeina vihreään teknologiaan, kestäviin ratkaisuihin ja niihin liittyvään uuteen yritystoimintaan. Onnistuessaan tämä tie johtaa eurooppalaisen teollisuuden johtajuuteen puhtaammassa maailmassa.

 

Green Deal eli Euroopan vihreän kehityksen ohjelma on Euroopan uusi kasvustrategia. Sen avulla pyritään vähentämään päästöjä ja samalla luomaan uusia työpaikkoja. Tavoitteena on sekä uudistaa EU:n politiikkaa että suunnata nykyistä ja uutta rahoitusta kestävän kehityksen turvaamiseksi. Osana Green Dealiä Euroopan komissio esitteli tammikuussa 2020 Euroopan vihreän kehityksen investointiohjelman sekä sitä tukevan Oikeudenmukaisen siirtymän rahaston, Just Transition Fundin.

Eurooppa hiilineutraaliksi vuoteen 2050 mennessä

Julkisella rahoituksella ja teollisuuden uudistumisen aikaisella regulaatiolla on suuri painoarvo nykyisessä tilanteessa, jossa luontoa, ilmastoa ja ihmiskuntaa kohtaavat globaalit uhat ovat nousseet yhä konkreettisemmalle tasolle. Elinympäristöämme uhkaavien haasteiden ratkomiseen tarvitaan innovatiivisia ratkaisuja ja niitä kehittäviä yrityksiä. Jatkossa näille yrityksille on tarjolla huomattavasti suurempaa tukea.

Green Dealin tavoitteena on tehdä maanosastamme ilmastoneutraali vuoteen 2050 mennessä. Se aikoo suojella elinympäristöämme, luoda uusia työpaikkoja ja samalla varmistaa siirtymän oikeudenmukaisuus tukemalla siitä lyhyellä aikajänteellä kärsiviä maita ja yrityksiä. Osana tätä strategiaa komissio kannustaa teollisuutta puhtaaseen kiertotalouteen, kehittää rakennusten ja rakentamisen energia- ja materiaalitehokkuutta, nopeuttaa siirtymistä kestävään ja älykkääseen liikkumiseen sekä kehittää elintarvikejärjestelmää kokonaisvaltaisesti ”maatilalta haarukkaan”.

Vihreän kasvun haastavat tavoitteet

Euroopan tie hiilineutraaliksi vuoteen 2050 mennessä tulee olemaan kivinen, vaikka EU-maat ovat ohjelmaan sitoutuneetkin. Green Deal on massiivinen ohjelma, jonka tavoitteista jäsenmaat väänsivät kättä jo ennen koronakriisin leviämistäkin. Jäsenmaiden hallitusten pöydille putoavat käsittelyyn muun muassa hiilitullit, päästökaupan laajentaminen, autojen päästörajat, Suomelle tärkeä maan- ja metsänkäyttöä säätelevä LULUCF-asetus sekä energiaverotus.

Sinunkin yritykselläsi voi olla avaimet vihreämpään Eurooppaan. Hallituksen tehtävä on rohkaista ja sparrata toimivaa johtoa.

Euroopan komissio haluaa kiristää alustavaa vuoden 2030 päästövähennystavoitetta tiukemmaksi jo kuluvan vuoden aikana ja samalla suunnata hankkeelle valtavan määrän rahaa. Juuri nyt käsittelyä lisäävät karanteenien operatiiviset haitat, soraäänet hiiliriippuvaisilta Itä-Euroopan mailta ja yleinen epäselvyys budjettikaudella 2021-2027 käytettävissä olevasta rahasta.

Yleinen sentimentti Green Dealille näyttää kuitenkin myönteiseltä.  Ilmastonmuutos etenee kriisistä huolimatta ja julkiset tukipaketit kriisin torjumiseksi ovat usealla alueella samansuuntaisia kuin Green Dealiin suunnitellut paketit.

Yritysten on aika tehdä rohkeat toimintasuunnitelmat

Euroopan komission tavoitteet ovat kunnianhimoisia, eikä niihin päästä ilman huomattavaa innovaatiopanostusta.  Euroopan vihreän kehityksen ohjelmaan sopivia investointeja ja innovaatioita suunnittelevien yritysten on nyt aika aktivoitua, ja yritysten hallitusten olisi tärkeää ottaa tämä osaksi strategiaprosessiaan.

Yritysten tulee tehdä rohkeita toimintasuunnitelmia, joissa vihreän kehityksen tavoitetta tukevia innovaatioita lähdetään kehittämään. Rahoitusmahdollisuuksien kartoitus kuuluu osaksi tuotekehitysprosessia ja rahoitusta tulee olemaan runsaasti saatavilla niille yrityksille, joiden toiminta ja tuotteet ovat linjassa Green Dealin tavoitteiden kanssa.

Laaja valikoima vihreän kehityksen rahoitusinstrumentteja

Rahoitusinstrumenttien kirjo on laaja ja rahoitusta jakavat useat eri EU- instituutiot. Vihreään teemaan liittyviä rahoituslähteitä ovat mm. Horizon Europe, Innovaatiorahasto, Oikeudenmukaisen siirtymän rahasto, InvestEU ja Euroopan Investointipankki, joissa haettavana on miljardeja euroja.

Rahoituksen hakeminen ja saaminen vievät aina aikaa, joten työ kannattaa aloittaa heti työstämällä omia toimintasuunnitelmia ja etsimällä saatavilla olevaa rahoitusta. Sinunkin yritykselläsi voi olla avaimet vihreämpään Eurooppaan. Hallituksen tehtävä on rohkaista ja sparrata toimivaa johtoa.

 

Pekka Koposen vuonna 2004 perustama Spinverse on erikoistunut avointen innovatiivisten ekosysteemien kehittämiseen ja uusien nousevien teknologioiden kaupallistamiseen. Yrityksen palveluksessa työskentelee yli 50 asiantuntijaa Suomessa ja ulkomailla.

Tilaa ilmoitukset
Ilmoita kun
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments