Luovuta taistelu markkinaosuuksista!

Matalien korkojen maailmassa kaukaisuudenkin kasvulla on selvää nykyarvoa. Tulevaisuus muodostaa menestyjäyrityksen arvosta jo valtaosan jättäen nykyomaisuuden ja nykytuloksen statistirooleihin.

Pörssiyrityksiltä kysyttäessä jokaiselta löytyy kilpailuetuja puoli tusinaa. Sijoittaja kuitenkin näkee inflaation perinteisissä porterilaisissa strategisissa eduissa. Taseenkin rooli on muuttunut. Enää analyyseissä näkee vain harvoin sijoitus-casen perustuvan ajatukselle nykyisen kiinteän omaisuuden piiloarvosta. Näitä tarinoita sai lukea vielä muutama vuosi sitten suomalaisesta kaupan alasta ja metsäteollisuudesta. Nyt arvo koostuu aineettomasta omaisuudesta, ei kuitenkaan liikearvohötöstä.

Strategia-ajattelun tilalle on kovaa kyytiä tulossa ansainta-ajattelu. Tekoälyn avulla menestyjäyritys luo ansainta-alustan asiakkaiden tulevista kassavirroista. Toisin tekevät menneiden markkinoiden valtiaat, jotka louhivat osansa asiakkaan tämän päivän kassasta tai vivuttavat asiakkaan taseen tappiin velalla. Rakennusalalla isketään vielä kirves kiveen.

Tekoälyharjoituksessa onnistumisen keskiöön kohoaa asiakasajattelu

Sijoittajaa puhutellen alustoihin kytkeytyy robotiikka, joka mahdollistaa kasvupotentiaalin globaalin skaalautumisen pääoma- ja resurssitehokkaasti. Tätä virttä on toivotonta veisata niille poloisille hallituksille, jotka sitouttavat johtajiaan absoluuttisilla käyttökate- ja liikevoittomittareilla.

Tekoälyharjoituksessa onnistumisen keskiöön kohoaa asiakasajattelu. Lisäarvo on vuorovaikutusta ketjun maksavan pään kanssa. Täyteen potentiaaliin saadaan tuntuma siirtämällä ajattelu tuottamisen ja markkinaosuustaistelun maailmasta arvon synnyttämisen sfääriin. Miksi jahdata persaukisia asiakkaita hinnalla, kun erinomaisen ratkaisun arvo on hyvälle asiakkaalle paljon suurempi?

Tuottavuuskehitys vapauttaa tekoälyn taloudellisen lisäarvon. Omistaja-arvoa vivulla nostava loikka vaatii tuotannon rajallisten resurssien sijaan tietoa. Pääoman tuottoaste kiittää, kun kasvun moottoriksi valjastetaan uniikki liiketoimintamalli, jonka polttoaineena käytetään paitsi dataa myös tekoälyä. Suomesta ei tällä mittapuulla löydy sellaista menestyjää, jota uskaltaisi painaa mustalla valkoiselle.

Osa on yrittänyt lähteä älyllä lentoon kytkemällä tuotteen toiminnallisuuteen pelillistämistä. Tällä on liidetty jopa pörssiin asti, joskin kurssihistoriasta päätellen maa alkaa olla jo taivasta lähempänä.

Toteutusvaiheessa älykkyys on kytkettävä liiketoimintaan siten, että dataa jalostetaan asiakkaan hyväksi eikä hänen tahtoaan vastaan. Yrityksen onnistumisen ratkaisee hallituksen puheenjohtajan äänenvoimakkuuden sijaan organisaation oppimiskäyrä.

Optimitilanteessa huomisen liiketoimintamalli mahdollistaa jatkuvan liikevaihdon osuuden kasvun. Tällöin yrityksen kassavirtojen arvo kasvaa ennustettavuuden kohentuessa, ja hissiyhtiössä tiedetään, ettei laskusuhdanteessa mennä ojan puolelle.

Tekoälyn arvo omistajalle löytyy pääoman kiertonopeudesta. Tilaisuuteen tarttuvat kokoluokaltaan pienetkin yritykset voivat olla kohta erittäin arvokkaita ja vaikuttavia.

Tilaa ilmoitukset
Ilmoita kun
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments