Kansainvälisyyttä perheyhtiön hallitukseen

Lindström-yhtiöiden historiaan on kuulunut paitsi erilaisia vaiheita myös erilaisia hallintotapoja. Kansainväliset hallitusjäsenet ovat tuoneet paljon muutoksia hallitustyöhön.

Lindström-yhtiöt on ollut lähes 170-vuotisen historiansa perheyhtiö, ja hyvin pitkään yrityksen omistaminen, johtaminen ja hallinto olivat samoissa käsissä. Jo 1950-luvulla vuorovaikutus ja liikeideoiden kehittäminen syntyivät kuitenkin alan toimijoiden verkostoissa sekä Suomessa että maailmalla.

Vuonna 1992 yhtiön hallitukseen valittiin ensimmäistä kertaa ulkopuolisia jäseniä.

Toimivan hallituksen valintaan kului 150 vuotta

”Valitsimme hallituksen puheenjohtajaksi Antti Heleniuksen. Hän oli ollut yrityksen tilintarkastaja ja isäni luottoihminen. Tässä vaiheessa yritykseen tuli ensimmäistä kertaa oikea toimiva hallitus, joka tuki yrityksen strategista kehitystä ja kansainvälistymistä”, kertoo Jukka Roiha, joka siirtyi tuolloin hallituksen puheenjohtajan paikalta toimitusjohtajaksi.

Seuraavina vuosina hallitukseen valittiin suomalaisia kokeneita yritysjohtajia, joilla oli sekä kansainvälistä osaamista että kokemusta perheyhtiöistä. Samaan aikaan hallituksissa istui perheen edustajia, ensin kolmannesta ja myöhemmin neljännestä sukupolvesta.

Vuonna 2012 yrityksen hallitukseen valittiin kaksi uutta jäsentä vahvistamaan kansainvälistymiskehitystä: intialainen Naresh Gupta ja turkkilainen Ahmet Esen.

Perehdytys vaatii puheenjohtajalta paljon

Kansainvälinen hallitus on erilainen muutenkin kuin kielen suhteen.

”Suomalainen hallintotapa poikkeaa anglo-amerikkalaisesta. Hallituksen jäsenille, jotka eivät tunne suomalaista hallintotapaa, pitää tehdä kunnon perehdytys rooleista. Esimerkiksi hallituksen jäsenen rooli organisaation tukemisessa on Suomessa erilainen kuin vaikkapa Yhdysvalloissa. Myös erilaiset arvopohjat ja kulttuurierot voivat luoda haasteita.”

Parhaimmillaan kansainvälinen hallituksen jäsen voi auttaa yritystä omilla kontakteillaan ja paikallista johtoa tukemalla.

”Hallituksen osaaminen lisääntyy, kun mukaan saadaan ihmisiä, joilla on kansainvälistä osaamista. He yleensä uskaltavat kyseenalaistaa rohkeasti yritystä”, kiittelee Jukka Roiha kansanvälisiä hallitusjäseniä.

 

Lindström on yksi Euroopan johtavista tekstiilipalveluyrityksistä. Se tarjoaa ratkaisuja toimitilojen siisteyteen ja sisustamiseen, työpukeutumiseen ja suojautumiseen, sekä tekstiilipalveluita hotelleille ja terveydenhuoltoon.  

Perustettu 1848
Liikevaihto 323 miljoonaa euroa (2016)
Henkilöstöä 3500
Toimintaa 24 maassa