Liian usein kuulee puhuttavan siitä, että kasvu tai kansainvälistyminen ei kannattaisi ”vielä”. Prosesseja hiotaan viimeisen päälle ja kun rahoituksesta tulee puhe, vastikkeellistakin rahoitusta kysellään usein tilanteessa, jossa mahdollisen ostajan kiinnostusta ei ole edes kysytty. Finnveran tavoitteena on rahoittaa kasvuhakuisia yrityksiä.
Asiakashankinta ja myyminen unohdetaan. Mutta kuka huippuinnovatiivisen tuotteen ostaa, jos siitä ei kukaan ole vielä kuullutkaan? Ei keskeneräisellä tuotteella tai suunnitelmalla tietenkään kannata maailmalle suunnata, mutta huomiota voisi joka tapauksessa kiinnittää asiakkaaseen nykyistä enemmän. Jo tuotteiden pilotointivaiheessa voi ja kannattaakin ottaa asiakkaat mukaan, sillä sitä kautta kehitystyöhön voi löytyä aivan uusia näkökulmia.
Kuulemme usein, miten pienen yhtiön omistaja ei näe hallituksesta olevan ”vielä tässä vaiheessa” lisäarvoa. Väärin: mitä aikaisemmin saat osaavan sparraajajoukon taaksesi (lue hallitus), sen parempi.
Aineettomiin investointeihin eli tutkimukseen- ja tuotekehitykseen haettu rahoitus on tuplaantunut.
Osaava hallitus taklaa ongelmat
Finnveralla on tällä hetkellä asiakkaina lähes 30 000 pk-yritystä – mutta tavoitteenamme on entisestään lisätä tietoisuutta mahdollisuuksistamme rahoittaa erityisesti kasvuhakuisia ja kansainvälistyviä yrityksiä. Naapurimaihin verrattuna suomalaiset pk-yritykset harjoittavat vientiä selvästi vähemmän.
Kansainvälisille markkinoille meno vaatii kuitenkin toisenlaista panostusta kuin kotimaan markkinoilla toimiminen. Olemme huomanneet yhden toistuvan ilmiön. Yrityksellä on maailmanluokan tuote kehitteillä. Pääomitus on kaupallistamisen vaativuuteen nähden alhainen. Omaa rahoitusjohtajaa tai juristia ei ole. Neuvotteluissa vaativan asiakkaan kanssa hyvä tuote johtaa kauppaan, mutta alhaisella hinnalla tai kohtuuttomilla sopimusehdoilla. Kun toimituksessa on ajan tai kustannusten ylityksiä, nämä syövät yhtiön omat pääomat, pahimmillaan kohtalokkain seurauksin. Näitäkin ongelmia voitaisiin taklata ja ehkäistä osaavan hallituksen avulla!
Voin kuitenkin ilokseni kertoa, että asiat ovat menossa positiiviseen suuntaan: viiden trendimäisesti laskevan vuoden jälkeen, kasvavien ja kansainvälistyvien yritysten investointirahoitus on kääntynyt tänä vuonna nousuun. Kokonaisuutena olemme jo edellä viime vuotta kasvavien ja kansainvälistyvien yritysten kokonaisrahoituksessa, joka alkaa tänä vuonna jo kolkutella 400 miljoonan euron rajaa.
Erityisen ilahduttavaa on, että aineettomiin investointeihin eli tutkimukseen- ja tuotekehitykseen haettu rahoitus on tuplaantunut. Tämä kertoo siitä, että pitkän kustannusleikkauksia täynnä olevan kauden jälkeen uskalletaan jälleen laittaa panoksia innovointiin ja jalostusasteen nousuun. Tämä antaa avaimia uuteen kasvuun.
Uusi omistaja tekee yrityksestä oman näköisensä
Toinen erittäin positiivinen asia on, että pk-yritysten omistajanvaihdoksiin myöntämämme rahoitus tullee tänä vuonna saavuttamaan ennätystason. Rahoitamme ainakin joka kolmatta tällaista yritysjärjestelyä vuosittain. Tänä vuonna se tarkoittaa arviolta noin 1000 omistajanvaihdosta ja 130 miljoonaa euroa.
Tutkimusten mukaan seuraavan kymmenen vuoden aikana kymmenet tuhannet yritykset Suomessa vaihtavat omistajaa tai lopettavat toimintansa. Joka puolella puhutaan nyt startupeista, mutta niiden varjoon jääneet omistajanvaihdokset ovat merkittävä tekijä maamme talouskasvun kannalta. Jokainen yritysjärjestely ja omistajanvaihdos on nimittäin uuden kasvun mahdollisuus ja samalla keino tukevoittaa Suomi-neidon keskivartaloa. Orgaanisen kasvun avulla ei ihan nopeasti keskisuuria yrityksiä Suomeen synny. Omistajanvaihdosta voikin leikkisästi verrata nuoren parin omakotitalon ostoon: usein uusi omistaja lähtee tarmolla remontoimaan ja tekemään kodista oman näköistään.
Yrittäjyys uudessa nosteessa
Valoa tunnelin päässä ei ainakaan samenna vallitseva positiivinen asenne yrittäjyyttä kohtaan. Tarjolla on paljon enemmän kokeneita liikemaailman konkareita tahi uusin silmin katsovia nuoria osaajia, joilla on intohimoa ja halua sparrata kasvuyritysten hallituksissa.
Meidän tehtävä Finnverassa on puolestaan varmistaa, ettei yksikään pk-yrityksen kannattava kasvuspurtti kaatuisi rahoituksen puutteeseen. Viettehän kanssamme viestiä eteenpäin – eihän meidänkään hienoista rahoitusmandaateista ole mitään hyötyä, jos kukaan ei niistä tiedä!