Osakesäästötilit ovat vihdoinkin täällä! Näin pörssiin sijoittamiseen houkutellaan suurempaa joukkoa suomalaisia ja yksityishenkilöiden kiinnostus osakesijoittamiseen lisääntyy. Piensijoittajan verokohtelu yhdenmukaistuu rahastoihin, sijoitusvakuutuksiin ja kapitalisaatiosopimuksiin nähden. Hyvä uudistus.
Pörssiyhtiö on kapitalismin suurimpia keksintöjä. Ne tarjoavat mahdollisuuden riskin jakamiseen ja rajaamiseen. Pörssiyhtiöiltä edellytetään läpinäkyvyyttä, mikä lisää luottamusta. Kaikki tämä rohkaisee investoimaan pörssiyhtiöihin. Pörssin avulla tavallinen, talouselämää heikostikin tunteva, kansalainen voi sijoittaa ja kasvattaa varallisuuttaan. Listautumisannit myös edistävät innovaatioita mahdollistaen yrittäjälle irtautumisen ja uuden aloittamisen.
Pörssin avulla tavallinen, talouselämää heikostikin tunteva, kansalainen voi sijoittaa ja kasvattaa varallisuuttaan.
Paikallaan on kuitenkin muutama varoituksen sana erityisesti listautumisanteihin liittyen.
Pörssiyhtiöiden voittokulku ei ole mutkatonta. Suomessa surullinen esimerkki on Ahtium eli entinen Talvivaara, joka asetettiin konkurssiin keväällä 2018. Yhtiöllä oli silloin 80 000 osakkeenomistajaa, joista suurin Solidium 7,6 prosentilla. Suurin osa sijoittajista oli siis piensijoittajia, jotka jaksoivat uskoa tappiota tekevän yhtiön johdon selityksiä. Myös Rovion osakkeen kehitys listautumisen jälkeen on ollut pettymys, sillä kasvuodotukset eivät ole toteutuneet.
Maailmalla vahvasti hypetetyt digitransformaatiolla ratsastaneet yhtiöt ovat olleet listautumisissa sekä suuria menestyjiä että tuottaneet pettymyksiä. Amazon on tällä hetkellä maailman arvostetuin brändi ja maailman 30 suurimman yhtiön joukossa. Listautumisannissa 1997 osakkeen hinta oli 18 dollaria (=1,5 dollaria huomioiden osakkeiden splitit). Nyt hinta on noin 1900 dollaria eli tuotto on ollut noin 120 000%. Osakkeen omistajien täytyi odottaa lähes 20 vuotta ennen kuin suuret lupaukset lunastettiin.
Osakkeet pyritään yleensä hinnoittelemaan listautumisissa niin, että kursseissa olisi nousuvaraa. Teknoyhtiöiden arvostuskertoimet ovat olleet viime vuosina kovia. Kyytipalvelu Uberin meno New Yorkin pörssiin oli viime vuoden suurin listautuminen USA:ssa. Yhtiön markkina-arvo asetettiin listautumisannissa noin 82 miljardiin dollariin eli noin 45 dollariin osakkeelta. Tällä hetkellä hinta on reilusti alle 40 dollarin. Uberin ”epäonnistunut” listautuminen vaikutti myös suunnitelmiin listata WeWork, Airbnb, ja muutamia muita meillä vähemmän tunnettuja yhtiöitä, joiden listautuminen on siirtynyt.
Menestystä kaikille uusille sijoittajille. Pitäkää pää kylmänä.
Kirjoitus on julkaistu Kauppalehdessä 3.2.2020.