DIF-webinaarissa näkymiä Kiinan markkinoilta

DIFin jäsenet pääsivät tutustumaan globaalin elinkeinoelämän käänteisiin tiistaina 26.5. järjestetyssä DIF-webinaarissa. Evli Pankin kanssa yhteistyössä järjestettyyn englanninkieliseen tilaisuuteen osallistui yli 60 DIFin jäsentä. Evlin toimitusjohtaja Maunu Lehtimäki lausui tervetuliaissanat ja alusti aihetta maailmanpolitiikan muutoksilla peilaten samalla Kiinan ja Yhdysvaltojen suhteita ja merkitystä suurvaltoina ja talousmahteina.

Webinaarin pääpuhujana oli kiinalaisen investointipankin McKay Groupin perustaja ja toimitusjohtaja James Li, joka loi laajan ajankohtaiskatsauksen Kiinan markkinatilanteeseen. Hän esitteli kattavasti ja visuaalisesti kiinalaista infrastruktuuria, toimitusketjuja sekä rakennus-, teknologia- ja liikenneinnovaatioita. Tuoreiden menestystarinoiden ja talouskasvun ohella Li tarjosi näkemyksiä myös kolikon kääntöpuolista sekä paikallisen sääntelyn ja koronapandemian tuomista haasteista. Li kehui esityksensä lopuksi kaukonäköisyyttä niissä suomalaisissa yrityksissä, jotka suuntautuivat Kiinan markkinoille jo 20 vuotta sitten.

Li osallistui myös paneelikeskusteluun, jossa omia kokemuksiaan kansainvälisestä liiketoiminnasta ja Kiinan markkinoista kertoivat Valmetin Palvelut-liiketoimintalinjan johtaja Aki Niemi (Valmetin Kiinan alueen johtaja vuosina 2013-2017) ja Newlcon Oy:n hallituksen puheenjohtaja Mikko-Jussi Suonenlahti. Moderaattorina toimi Rokmindin partneri Anne Westersund.

Innokasta asiakeskustelua värittivät myös monet osuvat yleisökysymykset. Tärkeimpänä opetuksena kaikki panelistit vahvistivat, ettei Kiinankaan markkinoilla voi luottaa pysyvyyteen, vaan osaamista, tuotteita ja suhteita on kehitettävä jatkuvasti. Tietojaan on päivitettävä jatkuvasti ja pysyttävä kilpailijoiden edellä.

DIFin pääsihteeri Leena Linnainmaa lausui tilaisuuden lopuksi päätössanat ja oman yhteenvetonsa intensiivisen keskustelun sisällöstä.