Lohkoketju ja tekoäly käytäntöön – miten aloittaa?

DIF:n ja IBM:n aamiaisella keskusteltiin lohkoketjun ja tekoälyn soveltamisesta.

DIF:n marraskuu käynnistettiin 1.11.2018 aamiaistilaisuudella Messukeskuksessa, jossa IBM:n johdolla käytiin läpi erilaisia lohkoketjun ja tekoälyn sovelluksia.

IBM:n teknologiajohtaja Timo Koskinen kertoi, että lohkoketjun soveltamisen isot aallot nähdään parina seuraavana vuonna. Kehitys on ollut tahmeaa, sillä lohkoketjun käyttöönotto vaatii aina myös liiketoimintamallin ja hallintomallin muutoksen. Seuraavat vuoden kuitenkin näyttävät, millaisia edistysaskelia lohkoketju tuo muun muassa rahoitusalalle, teollisuuteen, liikenteeseen ja logistiikkaan ja terveyssektorille.

DBE Core on sähköistä teollisuuden tilaus-toimitus-prosessia kehittävä konsortio. DBE Coren kehitteillä olevasta, avoimeen lähdekoodiin, lohkoketjuun ja pilviteknologiaan perustuvasta alustasta kertoi Tomi Dahlberg, Turun yliopiston työelämäprofessori, joka vetää hankkeen meriteollisuuden tutkimusprojektia. Kun alusta käytännössä digitalisoi koko hankintaketjun, on odotettavissa mittavia kustannussäästöjä.

Tilaisuuden lopuksi keskusteltiin yhdessä. Vasemmalta Timo Koskinen, Tomi Dahlberg ja Tero Ojanperä.

Silo.AI:n toimitusjohtaja ja DIF:n hallituksen jäsen Tero Ojanperä kertoi, kuinka tekoälyn soveltamisessa pääsee liikkeelle. Tekoälyn tiekartta kulkee mahdollisuuksien kartoittamisesta tekoälyratkaisun kehittämisen kautta liiketoiminnan transformaatioon. Hallituksen ja johdon on kysyttävä itseltään, onko oman liiketoimintamallin logiikan muuttaminen mahdollista siinä omassa liiketoiminnassa. Syytä on myös pohtia tekoälyn tuoman muutoksen merkitystä ihmisten kannalta, ei vain teknisesti.

Aamiaistilaisuuden jälkeen halukkaat jatkoivat suoraan IMB:n Think Helsinki -tapahtumaan ammentamaan lisää ajateltavaa uusista teknologioista.

Tilaisuuden esitysmateriaalit ovat jäsenten ladattavina tämän artikkelin yhteydessä (edellyttää kirjautumisen).