Suuryritykset panostavat toiminnan turvaamiseen kasvun sijasta

DIF-aamiaisella 6.2.2024 keskusteltiin OP Yrityspankin johdolla suomalaisten suuryritysten lähitulevaisuuden näkymistä. Tilaisuuden aluksi toimitusjohtaja Katja Keitaanniemi esitteli tärkeimmät poiminnat OP:n suuryritystutkimuksen tuloksista. Tutkimus kartoitti Suomen suurimpien yritysten johtajien näkemyksiä liiketoiminnasta ja Suomen taloudesta jo 12. kerran.

Suuret suomalaiset yritykset panostavat nyt toiminnan turvaamiseen kasvun sijasta. Vain joka kymmenes suuryritys aikoo laajentaa ja kehittää toimintaansa tänä vuonna. Investoinneista digitaaliseen ja kestävään liiketoimintaan ei silti tingitä.

Kasvua odotetaan Suomen rajojen ulkopuolelta. Niin pääliiketoiminta-alueen kysynnän, alihankintaostojen kuin henkilöstön määrän odotetaan kasvavan nopeammin ulkomailla kuin Suomessa. Varautuneisuus Kiinaa kohtaan on noussut. Samalla Intian nousu Kiinan haastajaksi nähdään mahdollisuutena.

Suuryritysten luottamus talouspolitiikkaan on elpynyt selvästi. Hallituksen ajaman talouspolitiikan koetaan tukevan toiminnallista tehokkuutta ja luovan mahdollisuuksia.

Suomalaisilta suuryrityksiltä löytyy itseluottamusta haastavasta toimintaympäristöstä huolimatta. Valtaosa suuryrityksistä uskoo menestyksen keskittyvän yhä harvemmalle oman liiketoiminnan arvoketjussa. Menestyksen keskittyminen nähdään kuitenkin mahdollisuutena juuri omalle liiketoiminnalle.

Suuryritysten itseluottamuksesta kertoo myös se, että yritysaktivismi on ennätyskorkealla tasolla. Moni suuryritys näkee yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisemisen olevan niiden vastuulla.

Suuryritystutkimuksen tuloksista keskustelivat paneelissa Oras Investin toimitusjohtaja, DIFin jäsen Annika Paasikivi, Ahlströn Investin toimitusjohtaja Peter Seligson ja Ilmatieteen laitoksen pääjohtajaksi Maailman ilmatieteen järjestön pääsihteerin tehtävistä palannut Petteri Taalas.

Tilaisuuden päätössanat lausui DIFin Senior Advisor Timo Leino.

Suuryritystutkimuksen tulosraporttiin voi tutustua täällä: OP suuryritystutkimus 2024

Linkki webinaaritallenteeseen löytyy jäsensivuilta. (Edellyttää kirjautumisen sivustolle.)