Aamupäiväseminaarissa keskusteltiin seuraajasuunnittelun parantamisesta.
DIF:n jäsenet kokoontuivat 8.11.2018 Kämpin peilisaliin kuulemaan tuloksia Boston Consulting Groupin ja Egon Zehnderin tekemästä tutkimuksesta, jossa selvitettiin seuraajasuunnittelun ja toimitusjohtajavaihdosten onnistumista pohjoismaisissa yhtiöissä. Tutkimuksen tuloksista kertoivat BCG:n Pohjoismaiden toimitusjohtaja Tuukka Seppä ja Egon Zehnderin konsultti Heikki Kivilaakso.
Pohjoismaisilla yhtiöillä on vielä parantamisen varaa seuraajasuunnittelussa. Suurin osa toimitusjohtajavaihdoksista onnistuu mutta merkittävä osa kuitenkin epäonnistuu tai myöhästyy. Tutkimuksessa kävi myös ilmi, että onnistumisista huolimatta seuraajasuunnittelun ammattimaisuus ja järjestelmällisyys ovat ennemmin poikkeus kuin sääntö.
Keskeisiä kysymyksiä hallitukselle ovat esimerkiksi: Pohjautuuko seuraajasuunnittelu strategiaan? Onko hallituksella valmius valita seuraaja heti, jos tulee hätätilanne? Onko seuraajasuunnitteluprosessi niin objektiivinen, että suurin osa hallituksen jäsenistä päätyisi samaan valintaan sitä seuraamalla?
DIF:n jäsenen kommenttipuheenvuoron oli valmistellut Risto Anttonen. Hän korosti sisäisen seuraajasuunnittelun tärkeyttä esimerkiksi yhtiössä työskentelevien lahjakkuuksien motivaation näkökulmasta. Hän esitti peukalosäännön sisäisten seuraajaehdokkaiden kartoittamiselle: heidät löytää siitä leikkauspisteestä, jossa kohtaavat yhtiölle kriittisimmät tehtävät ja parhaat suoriutujat.
Anttonen kuitenkin myönsi, että usein päädytään ulkopuoliseen ehdokkaaseen ihan siitäkin syystä, että sisäisiltä ehdokkailta ei vielä löydy toimitusjohtajakokemusta.
Lue lisää BCG:n ja Egon Zehnderin tutkimuksesta aikaisemmin julkaistusta teema-artikkelista. Täyspitkä versio tuosta artikkelista julkaistaan joulukuussa Boardview-lehden numerossa 2/2018.
Tilaisuuden esitysmateriaali on jäsenten ladattavissa ohessa (vaatii kirjautumisen).