Hallituksen terävimmät veitset uhkien keskellä

Hetkinen, tuollahan istuu suuren suomalaisen yrityksen, Uimaräpylä Oy:n, hallitus vakavassa työssään. Kurkataanpa sisään oven raosta. Katsotaan, miten yrityselämämme kirkkaimmat tähdet toimivat vaikeina pandemian ja epävarmuuden aikoina. Voisimme ehkä oppia siitä jotakin mekin.

Puheenjohtaja, kauppatieteen tohtori h.c. Toivo Mynkkynen, 64, pitää loputonta monologiaan kuten aina. Hän aloittaa keskustelun vähintään kymmenen minuutin alustuksella, jonka keskeinen teema on se, että yrityksen tulee kasvaa kannattavasti. Hän myös muistelee omia entisiä työpaikkojaan, joita riittää merkittävien yritysten keskijohdossa ja lopulta kulmahuoneissa. Lista on aina sama ja asiat myös. Hän on säätänyt Teamsin siten, että vain otsa näkyy kuvassa. On tietenkin selvää, että Mynkkynen on yrityksen perustajan paras metsästyskaveri.

Ja kas. Tuollahan istuu hallituksen jäsen Micklas Lomander, 52, joka toimii toisen yrityksen talousjohtajana. Hallituksessa Lomander keskittyy näykkimään toimitusjohtajaa parhaansa mukaan. Yksikään numero ja virhe ei jää huomaamatta. Hän muistaa laskea omat laskelmansa omissa exceleissään, jotta toimitusjohtajan näkemykset voidaan varmasti kyseenalaistaa. Kun Lomander aloittaa puheenvuoronsa, toimitusjohtajan korvat kuumenevat jo valmiiksi. Ei ole niin pientä yksityiskohtaa, johon Lomander ei puuttuisi. Mahdollisimman nöyryyttävällä tavalla.

Onneksi hallitukseen on pyydetty hallitusammattilainen Jan, ”Janne”, Lillstedt, 48, joka istuu kahdeksassa muussakin hallituksessa. Hän keskittyy kokouksessa kännykkäänsä, sähköposteihinsa ja laatuviinejä toimittavan nettisivun uusimpiin tarjouksiin. Hän muistaa kysyä jokaisessa kokouksessa, miten digitalisaatio etenee. Toimitusjohtaja arvaa kysymyksen ja antaa joka kokouksessa saman vastauksen, jota Lillstedt ei muista lainkaan seuraavassa kokouksessa.

Hän muistaa kysyä jokaisessa kokouksessa, miten digitalisaatio etenee.

Hallitukseen digitalisaation toimialatuntemusta tuo Kristiina Morala, 35. Hänet on valittu hallitukseen tuomaan kaivattua ulkopuolista näkökulmaa. Hän on valmistunut tohtoriksi kahdesta ulkomaisesta yliopistosta (Stanford ja LSE). Sen jälkeen hän on työskennellyt Lontoossa ja Piilaaksossa. Hän yrittää keskeyttää puheenjohtajan vuodatuksen siitä, kuinka tämänkin liiketoiminnan perusta luotiin 1980-luvulla. Hän ei kuitenkaan onnistu keskeytyksessä, koska puheenjohtaja Mynkkynen ei osaa katsoa edes Teamsin puheenvuoropyyntöjä.

Nyt hallitus saa selvityksen kyberuhkasta, joka on kohdistunut yritykseen. Osa hallituksen jäsenistä havahtuu hereille. Yrityksen tietoturvajohtaja kertoo, että riskit ovat nousseet, mutta kaikki on hallinnassa. Jollakin todennäköisyydellä. Puheenjohtaja näyttää kyllästyvän nopeasti aiheeseen ja haluaa päästä keskustelemaan uusista hienoista toimitiloista, joihin yritys aikoo panna muutaman kymmenen miljoonaa euroa. Tietoturvajohtaja poistuu takaovesta. Jäsenet huokaisevat helpotuksesta. Morala ei saa pyytämäänsä puheenvuoroa tälläkään kertaa.

Toimitusjohtaja jää miettimään, että mitähän hallitus tuli päättäneeksi.

Lopulta kokous päättyy, kuvat katoavat yksitellen ruudulta. Toimitusjohtaja jää miettimään, että mitähän hallitus tuli päättäneeksi. Ainakaan kyberuhka ei poistunut mihinkään tämän kokouksen aikana. Pandemiasta puhumattakaan.

Varmaan jo arvasitte, että tämän tarina täytyy olla fiktiota. Tai melkein totta. Blogin henkilöillä ei ole minkäänlaista yhteyttä todellisuuteen. Tekir Oy:n hallituksen puheenjohtajana kiistän olevani Toivo Mynkkysen hahmon esikuva, koska korostan olevani merkittävä Ajatusjohtaja, jonka puheenvuorot eivät koskaan rajoitu 15 minuuttiin.

Tilaa ilmoitukset
Ilmoita kun
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments