Mitä on hyvä hallitustyö?

Miten tuottaa arvoa työskentelemällä hallituksessa?

On hämmentävää ajatella, että hyvä hallitustyö olisi pelkän osakeyhtiölain mukaisten tehtävien noudattamista. Toiminnan laillisuus ei voi olla yritystoiminnan tavoite vaan kaiken toiminnan lähtökohta, nollapiste.

Voiko hallitus tuottaa aitoa lisäarvoa ja kasvattaa yrityksen arvoa? Varmasti, jos omistaja oivaltaa rakentaa hallituksesta omistamista ja johtamista tukevan ammattimaisen prosessin. Kun johto johtaa tuloksia, hallituksen tehtävä on luoda yritykselle visio, tiekartta eli strategia ja huolehtia yritysarvon kasvamisesta.

Hallitus tekee asiat, joita johto ei jouda ja omistaja ei välttämättä itse halua tai osaa.

Hallituksen arvoa ja merkitystä vähätellään Suomessa.

Tarjoan hallitustyöhön koko arsenaalini. Intohimoisen ja välittävän tavan rakentaa yrityksistä teoksia, kokemukseni ja sen tuoman osaamisen, hyviä työkaluja hallitustyön kehittämiseen ja huolella mietittyä lisäarvoa jokaisessa kohtaamisessa kanavasta riippumatta. Olen osallistunut useiden yhtiöiden rakentamiseen ja johtamiseen. Silti tuntuu, etten vielä ammattilaisena ole ollenkaan valmis. Virheitäkin tulee ja motivaatio kasvaa on arjessa läsnä.

Hallituksen arvoa ja merkitystä vähätellään Suomessa. On aivan kuin omistajat eivät jaksaisi asiaan panostaa tai johto pelkää hyvän hallituksen jättävän toimarin varjoonsa. Kumpikin huoli on turha, jos asialla on ammattilaiset ja oikeanlaiset työkalut käytössä.

Olen pohtinut omaa innostustani palvella yrityksiä juuri hallitusten kautta. Egoani rooli hallituksessa ei palvele, mutta muut ominaisuudet kohtaavat. Yrittäminen, iso kuva, vaikeat haasteet ja jatkuva, intohimoinen kehittäminen. Uskon lähivuosina vielä nähtävän useita supertiimejä hallituksissa. Paras joukkue bussissa on sopiva tasapaino näkemystä ja kokemusta. Tarvitaan siis niin ulkopuolista kuin sisäpiirin kokemustakin.

Omistajat tai heidän edustajansa, muut hallituksen jäsenet ja toimiva johto voi helposti olla 5–20 hengen joukkue. Tärkeintä on, että jokainen heistä ymmärtää yrityksen pelikirjan, oman vastuunsa joukkueessa ja sitoutuu tekemään maaleja päivästä toiseen. Hyvän hallituksen jäsenen tunnistaakin siitä, että pelaaja on sitoutunut, motivoitunut ja pystyy antamaan riittävästi omassa tehtävässään.

Kirjoitus on alun perin julkaistu Ville Tolvasen blogissa 14.8.2019.

Tilaa ilmoitukset
Ilmoita kun
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments