Kvantteihin panostamisen aika on nyt!

Kvanttiteknologia tarjoaa huikeita näkymiä tulevaisuuteen ja entistäkin rajattomampia mahdollisuuksia hyödyntää teknologiaa myös yritysmaailmassa.

Ehdota hallituksellesi keskustelua kvanttiteknologiasta ja saat todennäköisesti hämmästyneitä katseita osaksi. Kvanttikone on kumma juttu, joten katseet on helppo ymmärtää. Superpositio, lomittuminen ja teleportaatio ovat vain muutamia hämmästyttäviä asioita, jotka kuitenkin ovat kvanttimaailmassa realismia.

Osa hallituksesi jäsenistä voi pudistaa päätään. ”Ei tuollaista tule tämän sukupolven aikana”, ja he vaativat siirtymistä oikeisiin asioihin. Mutta jos kaikki ovat yhtä mieltä uuden teknologian tärkeydestä, ollaankin jo auttamattomasti myöhässä. Oikea aika tutustua kvanttiin ja sen mahdollisuuksin on outoudesta huolimatta juuri nyt, sillä kehitys on huimaa.

Yrityksen hallituksen ja johdon tehtävä tässä ajassa on käynnistää yrityksen valmistautuminen kvanttiaikaan.

Huippunopeat ja moniulotteiset kubitit

Vaikka kvanttiteknologia on vielä polkunsa alussa, ottaa se askeleitaan seitsemän peninkulman saappailla. Kun vielä yritämme pärjätä eksponentiaalisten kehityskaarien kanssa, kvanttialan ihmiset puhuvat tuplaeksponentiaalista. Klassisen tietokoneen suorituskyvyn ylittävä kvanttitietokone voi olla totta kymmenen vuoden kuluttua. Mahdollisesti jopa viiden tai kolmen vuoden päästä, sillä kehitystä on erittäin vaikea ennakoida.

Klassisessa (elektronisessa) tietokoneessa tieto talletetaan bitteinä, jotka voivat olla jossain kahdesta eri tilasta – nolla tai ykkönen. Kvanttitietokoneessa tieto on kubitteina, jotka ovat tilassa, joka on sekoitus kaikkia mahdollisia tiloja (niin kutsuttu superpositio).

Klassinen tietokone laskee yhden laskutoimituksen yhdelle bitille mahdollisimman nopeasti. Karkeasti yleistäen voimme sanoa, että kvanttitietokone laskee yhden laskutoimituksen kaikelle mahdolliselle datalle. Google kohautti tiedemaailmaa vuonna 2019 tekemällä kvanttitietokoneen, joka laski 200 sekunnissa sen mitä maailman nopein klassinen tietokone olisi laskenut noin 10 000 vuotta.

Lisää tietoturvaa ja energiansäästöä

Tietoturva on yksi aikamme suuria haasteita. Nykytietokoneiden tietoturva on murrettavissa, mutta kvanttikoneiden ja kvantti-internetin tietosuojan sanotaan nykytietämyksen mukaan olevan murtamaton. Kvanttikoneiden sanotaan myös käyttävän huomattavasti vähemmän energiaa kuin klassisten koneiden. Lisäksi kvanttikone on erittäin hyvä optimoimaan monimutkaisia kokonaisuuksia, jolloin voimme tuottaa tehokkaampia ja kestävämpiä ratkaisuja ihmisille, yrityksille ja yhteiskunnille. Kuten monet tekniset läpimurrot aikaisemminkin, myös kvanttikone on askel kohti parempaa maailmaa.

Uusi teollisuuden haara, kvanttiteollisuus on syntymässä ja tulevaisuuden teknologiajätit ovat nyt start-upeja, kuten suomalainen IQM. Myös jotkut perinteiset tietokoneyritykset kuten IBM ja Honeywell ovat tekemässä näyttävää paluuta kvanttitietokoneisiin.

Valtava kilpailuetu

Ensimmäiset sovellukset kvanttitietokoneille ovat jo näkyvissä. Telecom Italia ja Volkswagen ovat jo kertoneet käyttävänsä eräänlaisia kvanttitietokoneen esiasteita – toinen yritys matkapuhelinverkon ja toinen liikenteen optimointiin. Eurooppaan rakennetaan myös parhaillaan kvanttivahvistettua tietoliikenneverkkoa, jonka salaus on tietyiltä aspekteilta mahdoton murtaa.

Ajattele, jos juuri sinun yrityksesi voisi ratkaista asiakkaan monimutkaisen ongelman miljardi kertaa nopeammin kuin paras kilpailijasi?

Yrityksen hallituksen ja johdon tehtävä tässä ajassa on käynnistää yrityksen valmistautuminen kvanttiaikaan. On perehdyttävä kvanttiteknologian kehitykseen, mahdollisuuksiin ja haasteisiin, jotta ollaan valmiita nousemaan maailman huipulle tuplaeksponentiaalisin askelin kvanttiteknologian osuessa omille raiteilleen. Ajattele, jos juuri sinun yrityksesi voisi ratkaista asiakkaan monimutkaisen ongelman miljardi kertaa nopeammin kuin paras kilpailijasi? Eikö se olisi valtava kilpailuetu, jota kannattaa tavoitella?

 

Artikkelin laajempi versio julkaistaan Boardview-lehden numerossa 1/2020 kesäkuussa.