Kaisa Hietala: ”Kansainvälinen hallituspaikka vaatii erottautumista ja aktiivista verkostoitumista”

Öljyjätti Exxonin ja maailman johtavan pakkausalan yhtiön Smurfit Kappa Groupin hallituksissa toimivan Kaisa Hietalan mukaan kansainvälinen hallitusura vaatii vahvaa pohjatyötä. ”On tuotava rohkeasti esiin omaa asiantuntemusta ja uskallettava keskittyä omiin vahvuuksiin.”

Bisneksen ja kestävän kehityksen yhteensovittaja Kaisa Hietala korostaa kansainvälisen hallitusuran luomisessa suunnitelmallisuutta ja proaktiivisuutta.

”Vaikka omat reittini yhtiöiden hallituksiin eivät ole olleet kaikkein tavanomaisimpia, taustalla on vuosien aikana tehty pohjatyö. Keskityin huolella kansainvälisen portfolion rakentamiseen, omien vahvuusalueideni määrittelyyn ja aktiiviseen verkostoitumiseen”, Hietala taustoittaa.

Aktiivinen verkostoituminen tarkoitti sitä, että Hietala osallistui ennen koronapandemiaa useisiin headhunter- ja nimityskomiteatapaamisiin muun muassa Lontoossa, New Yorkissa ja Frankfurtissa.

”Investoin valtavasti aikaa siihen, että tein itseäni tunnetuksi. Selvitin kiinnostavien yritysten taustoja ja toin tapaamisissa esille asioita, joita halusin päästä hyödyntämään hallitustyöskentelyssä ja joiden tiesin tuovan lisäarvoa yrityksille”, Hietala kertoo.

Brändää itsesi ja hyödynnä suomalaisuutta

Hietala korostaa hallitusuran suunnittelussa brändäytymisen merkitystä.

”Henkilöbrändi auttaa erottumaan massasta. On tuotava rohkeasti esiin omaa asiantuntemusta, rakennettava vahvat kärkiteemat ja uskallettava olla eri mieltä. Minulla keihäänkärkenä toimi halu rakentaa vastuullisuuden ympärille kannattavaa bisnestä.”

Hietala hyödynsi rohkeasti myös suomalaisuuteen liittyviä mielikuvia. Suomalaisia pidetään hänen mukaansa maailmalla yhteistyökykyisinä ja poliittisesti neutraaleina asiantuntijoina.

”Kaikissa hauissa on korostettu suomalaisille ominaista korkeaa integriteettiä eli suoraselkäisyyttä ja yhteisten pelisääntöjen noudattamista. Myös meille tyypillistä vahvan asiantuntemuksen ja nöyryyden yhdistelmää arvostetaan kansainvälisissä ympyröissä.”

Oma kriteerilista ohjaa oikeisiin yrityksiin

Taustatyöhön kuului myös omien kriteereiden miettiminen. Hietala listasi tarkat kriteerit siitä, millaisessa yrityksessä hän halusi toimia. Listauksen avulla headhunterit pystyivät kohdistamaan Hietalan osaamisen nopeasti oikeanlaisiin yrityksiin, mikä säästi myös heidän aikaansa.

Reilun vuoden verran Smurfit Kappa Groupin hallituksessa ja viisi kuukautta Exxonin hallituksessa toiminut Hietala ei juuri näe eroja kansainvälisen ja suomalaisen hallitustyöskentelyn välillä.

”Ainoastaan pandemian jälkeinen matkustaminen maiden ja mannerten välillä on vaatinut enemmän suunnittelua, kun pörssiyhtiöiden kokoukset ajoittuvat usein samaan kvartaalisykliin.”

Sen sijaan kokouskäytännöt voivat Hietalan mukaan vaihdella hyvinkin paljon yhtiöiden välillä. Isoissa globaaleissa yrityksissä kokoukset voivat olla 12-tuntisia ja kestää useita päiviä.

Vastuullisen bisneksen kehittäjäksi profiloitunut Hietala ei koe vastuun painavan, vaikka hallitusuraa seurataan varsinkin Exxonin osalta tiiviisti sekä Amerikassa että Suomessa. Syynä on se, että hän kokee tuntevansa toimialan ja uskoo energiamurroksen tarpeeseen.

Teksti: Kaisa Ihalainen

Kaisa Hietalan haastattelu on kokonaisuudessaan julkaistu Boardview-lehdessä 2/2021.