DIF lausui ehdotuksesta Tesin sijoitusstrategiaksi

DIF on 11.10.2024 jättänyt työ- ja elinkeinoministeriölle lausunnon ehdotuksesta Suomen Teollisuussijoitus Oy:n (Tesi) uudeksi teollisuuspoliittiseksi sijoitustoiminnan strategiaksi.

Työ- ja elinkeinoministeriö asetti 28.5.2024 työryhmän laatimaan ehdotuksen Tesin uudeksi teollisuuspoliittiseksi sijoitusstrategiaksi. Tavoitteena on, että uudistettu Tesi aloittaa toimintansa 1.2.2025.

DIF ehdottaa strategian palauttamista jatkovalmisteluun. Strategia merkitsisi varsin suurta muutosta Tesin nykyiseen toimintaan ja suomalaiseen pääomasijoituskenttään ja siten myös suomalaisten yritysten kasvun edellytyksiin. Valtion tulee tukea yksityisen pääomasijoitusmarkkinan kehittymistä.

Strategiaehdotuksesta ei ilmene, että Tesin hallituksella olisi ollut roolia strategian valmistelussa. Tavanomaiseen hyvään hallinnointiin kuuluu omistajalta tuleva omistajastrategia ja osakeyhtiön hallituksen päättämä strategia. Tässä tapauksessa ei ole noudatettu tavanomaista osakeyhtiön hallinnointitapaa, vaan strategiaa on valmisteltu ministeriön työryhmässä poliittisessa ohjauksessa.

Lausunnossaan DIF muun muassa kritisoi ehdotetun sijoitusstrategian epämääräisyyttä. DIF pitää tärkeänä, että strategia on selkeä ja ennakoitava.

DIF ei myöskään kannata ehdotusta, jonka mukaan Tesin toiminnan nykyinen painotus rahastosijoituksiin muutettaisiin painotukseksi suoriin sijoituksiin, vaan ehdottaa painotuksen säilyttämistä nykyisellään.

DIFin jättämä lausunto on kokonaisuudessaan luettavissa Lausuntopalvelussa.