Sarjassaan toinen DIFFuture-ohjelma käynnistyi 6.2.2024 asianajotoimisto Hannes Snellmanilla pidetyssä avaustilaisuudessa. DIFFuture II -ohjelmaan on valittu 22 osallistujaa, jotka pääsivät nyt ensi kertaa tapaamaan toisiaan.
Vilkas verkostoituminen oli kahvikuppien äärellä jo käynnissä ennen kuin DIFin pääsihteeri Leena Linnainmaa avasi tilaisuuden. Järjestelyistä vastanneen Hannes Snellmanin Anna-Maria Tamminen esitti asianajotoimiston tervehdyksen pohjustaen samalla vastuullisuusteemaa nostamalla esille muutamia kuuluisia oikeustapauksia.
Boydenin Carita Lahden johdolla tutustuttiin vierustovereihin ja käytiin läpi esittelykierros, minkä jälkeen puheenvuoron sai Kaisa Hietala.
Exxon Mobilin, Rio Tinton ja Smurfit Kappa Groupin hallituksissa vaikuttava Hietala käsitteli puheenvuorossaan vastuullisuuden evoluutiota ja susformaatiota. Hietala kertoi myös, kuinka hän on tietoisesti rakentanut omaa hallitusprofiiliaan.
Hietala piirsi yritysvastuun kehityskaaren teollisuuden alkuajoista tähän päivään. Olemme astuneet siirtymävaiheeseen, jossa uusia ratkaisuja ja vaihtoehtoja on rakennettava vanhassa systeemissä. Nyt yritysten on aika aidosti lähteä rakentamaan bisnestä vihreän siirtymän ympärille.
Osa muutoksista tapahtuu kipeiden kriisien kautta. Luonnonvarojen väheneminen tulee vauhdittamaan kiertotaloutta ja luontokato uhkaa romahduttaa ruokajärjestelmän. Susformaatiolla viitataankin tilanteeseen, jossa yritykset ymmärtävät luonnon rajojen tulleen vastaan. Itsestäänselvyytenä pidetty luonnonvarojen rajaton käyttö kääntyy päälaelleen. Tästä seuraa, että yritysten on luotava nahkansa uudestaan, uudistettava liiketoimintamallinsa ja arvoketjunsa, jos ne aikovat jatkaa olemassaoloaan vielä tulevaisuudessa.
Käsillä olevat ihmiskunnan kohtalonkysymykset löytävät tiensä myös hallitusten pöydille. Päätöksenteko kestävyyden ja kannattavuuden ristipaineessa on monimutkaista. On kuitenkin löydettävä vastaukset siihen, miten kestävyys ja kannattavuus voivat kulkea käsi kädessä.
Lopuksi Hietala kertoi siitä, kuinka hän on rakentanut itselleen T-mallisen osaamisprofiilin, joka nyt kantaa hedelmää hallituspaikkojen muodossa. T-profiilissa osaaminen rakentuu jonkin vahvan osaamisalueen varaan (T-kirjaimen pystyviiva) mutta laajentuu horisontaalisesti täydentävillä osaamisalueilla (T-kirjaimen vaakaviiva). Näin voi syntyä uniikkeja profiileita, joille on tilausta hallituksissa.
Tilaisuuden päätteeksi pöytäryhmät saivat tehtäväkseen miettiä ja ideoida omia T-profiileitaan ja henkilökohtaisia missioitaan tulevaisuuden varalle.
Syvälle vastuullisuuden maailmaan heittäytyneet DIFFuture-osallistujat jatkoivat iltaa vielä illallisella vapaamuotoisen verkostoitumisen merkeissä.
DIFFuture-ohjelman tavoitteena on, että osanottajat saavat uutta näkemystä ja osaamista hallitustyöhön sekä muodostavat keskuudestaan pysyvän verkoston. Myös DIFin jäsenet pääsevät verkottumaan ja vaihtamaan ajatuksia uusien osaajien kanssa. DIF odottaa ohjelmalta palautetta ja ideoita hallitustyön ja hallituskokoonpanojen kehittämiseen. Ensimmäinen DIFFuture-ohjelma alkoi keväällä 2022 ja päättyi kesällä 2023 ja keräsi erinomaiset palautteet.