DIF:n jäsenet perehtyivät kyberturvaan glögien parissa

DIF:n ja Nixu Oyj:n yhteinen glögitilaisuus pidettiin 15.12.2016. Keskustelun aiheena oli kyberturvallisuus.

Glögien lomassa muun muassa Koneen hallituksen jäsen Juhani Kaskeala kertoi kokonaisturvallisuudesta ja kyberturvasta sen osana. Nixun toimitusjohtaja Petri Kairinen pohti hallituksen viittä kysymystä yritysten johdolle kyberturvan ja tietosuojan riskeistä, ja tietoturva-asiantuntija Antti Nuopponen. Tilaisuuden avasi Nixun hallituksen puheenjohtaja ja DIF:n jäsen Kimmo Rasila.

Suomessa kyberturva on huomioitu hyvin, mutta Suomi ei vielä asiassa johtoasemassa. Kokonaisturvallisuuden näkökulmasta yhteiskunnan resurssit kuitenkin toimivat tarvittaessa ja viranomaiset osaavat koordinoida niitä yhdessä. Suomen erityislaatuisuus näkyy myös valtion ja yritysten yhteistoiminnan toimivuudessa.

On siirrytty hyökkäysten estämisestä niiden havaitsemiseen

Kyberturva nousee yhä merkittävämpään asemaan, kun yhteiskunnan toimintoja digitalisoidaan tehokkuuden lisäämiseksi. Samaan aikaan se lisää  järjestelmien haavoittuvuutta. Massa hyökkäysten lisäksi rikolliset ovat alkaneet tehdä kohdennettuja hyökkäyksiä rahan saamiseksi kohteilta. Liiketoiminnassa kyberturvaa tulee ajatella koko hankintaketjun osalta ja huomata, että heikoin lenkki järjestelmissä on edelleen ihminen.

Kyberturva-ajattelussa on siirrytty hyökkäysten estämisestä niiden havaitsemiseen ja yrityksiä kehotetaan tekemään varautumissuunnitelma todennäköisen hyökkäyksen varalle. Johdon kriisiviestintäosaaminen tulee olla ajantasalla ja on tärkeää varautua siihen, kuinka hyökkäyksestä palaudutaan ja toiminnan jatkuvuus saadaan turvattua.