EY: Tilintarkastuskertomuksen uudistukseen paneuduttava hallituksissa

EY:n järjestämässä DIF-Tietopankkiaamiaistilaisuudessa 4.11. tutustuttiin uuden lainsäädännön mukaiseen tilintarkastuskertomukseen.

Miten tarkastusvaliokunnan tulee jatkossa osallistua kertomuksen laadintaan? Kuinka esitetään julkisesti osa-alueet, jotka tilintarkastaja on aiemmin esittänyt vain tarkastusvaliokunnalle? Miten toteutetaan tilintarkastuskertomuksesta heräävä keskustelu yhtiökokouksessa? Näistä asioista keskusteltiin EY:n asiantuntijoiden johdolla DIF-Tietopankkiaamiaisella.

EY:n asiantuntijat avasivat myös pohjoismaista sisäisen tarkastuksen kenttää esittelemällä tuoreen EY Nordic Internal Audit Benchmark Survey 2016 -tutkimuksen päälöydökset. Samalla tarkasteltiin sisäisen tarkastuksen ja ulkoisen tarkastajan yhteistyötä yrityksissä ja kuvattiin toimivan yhteistyön tuloksia. Hallitustenkin tulisi olla kiinnostuneita data-analytiikan tuomista mahdollisuuksista sisäisessä tarkastuksessa.

Puhujina olivat EY:n hallituksen puheenjohtaja Harri Pärssinen, partnerit Kristina Sandin, Mikko Järventausta ja Antti Hakkarainen ja Executive Director Jussi Sovasto. Lisäksi DIF:n Senior Advisor Tuija Soanjärvi esitti kommenttipuheenvuoron._mg_4086

Uudessa tilintarkastuskertomuksessa moni asia tulee muuttumaan ja luvassa on paitsi vakiomuotoiset tilintarkastuskertomukset, myös uudet nostot niihin, niin sanotut ”key audit matters”, joka käännetään suomeksi tilintarkastuksen kannalta keskeiset seikat. Sen sijaan toimintakertomus ei enää ole tilintarkastuksen kohteena. Vuonna 2016 tilintarkastuksen kannalta keskeiset seikat koskevat vain listayhtiöitä.

Uudistuksen tarkoituksena on lisätä viestintää ja läpinäkyvyyttä. Asia tulee huomioida myös yhtiökokouksissa ensi keväänä. Tilaisuuden puheenvuoroissa esitettiin, että mikäli tilintarkastuksen muutoksiin paneudutaan ajoissa, ja jos sijoittajaviestinnästä on huolehdittu, suuria yllätyksiä ei pitäisi olla luvassa.

DIF:n jäsenet voivat tutustua tilaisuuden esitysmateriaaleihin kirjautumalla jäsensivuille.