Missä kulkee verosuunnittelun ja veronkierron raja?

DIF-lounaalla 21.11.2024 keskusteltiin veronkierron ja verosuunnittelun rajanvedosta ja verovastuullisuudesta Boreniuksen johdolla.

Boreniuksen veroasiantuntija, osakas Heikki Wahlroos kävi läpi veronkierron ja verosuunnittelun rajanvetoa. Wahlroos esitteli kaksi esimerkkiä korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisuista. Molemmissa tapauksissa arvioinnin kannalta keskeinen kysymys on, syntyykö järjestelyssä verojärjestelmälle vieraita veroetuja. Jos tällaisia veroetuja syntyy, onko järjestelyn pääasiallinen syy veron välttäminen. Ratkaisevaa on liiketaloudellisten perusteiden arviointi.

Veronkiertosäännöksen tulkinta elää ajassa ja arviointi on tapauskohtaista. Tulkintatilanteet ovat usein haastavia. Suomessa on poikkeuksellisen hyvät ennakolliset työkalut, ja epävarmuuden poistamiseksi Verohallinnolta voi hakea ennakkoratkaisua. Pienten epävarmuuksien poistamiseksi voi riittää ennakollinen keskustelu Verohallinnon asiantuntijoiden kanssa. Jos ennakollista menettelyä ei ole mahdollista käyttää, keskeistä on liiketaloudellisten syiden dokumentointi.

Aalto Yliopiston Senior Fellow, OTT Timo Viherkenttä piti alustuksen verovastuullisuudesta. Verovastuullisuus ei ole lainsäädännöllinen käsite, mutta sen voi määritellä niin, että verotuksen on oltava yleisesti hyväksyttävää, lainsäädännön noudattamisen lisäksi.

Verovastuullisuuden merkitys yhtiöiden päätöksenteossa on noussut ainakin sijoittajien odotusten takia. Institutionaalisten sijoittajien etujoukko, etunenässä Norjan öljyrahasto, edellyttää sijoituskohteiltaan vastuullisia verokäytäntöjä ja läpinäkyvyyttä veroasioissa.

Myös sijoittajien näkökulmasta verovastuullisuuden ydinkysymys on suhtautuminen aggressiiviseen verosuunnitteluun. Esimerkiksi valtioneuvoston omistajapoliittiseen periaatepäätökseen on kirjattu, että ”aggressiivinen verosuunnittelu ei ole hyväksyttyä”. Sijoittajat voivat edellyttää, että yrityksellä on hallituksen hyväksymä veropolitiikka, jossa linjataan yhtiöiden verotusta koskevat periaatteet sekä hallinnoinnin ja raportoinnin päälinjat. Sijoittajat saattavat toivoa veroasioiden hoidolta myös merkittävää läpinäkyvyyttä.

Arja Talma

Kommenttipuheenvuoron piti DIFin Senior Advisor Arja Talma. Hän painotti, että on hallituksen tehtävä linjata, millaista verosuunnittelua yhtiö tekee. Usein tavoitteena on yllätysten välttäminen. Varmistusta päätöksille voi hakea ennakkoratkaisuista. Lisäksi hallituksen tulee huolehtia, että verotusta koskevat päätökset on riittävän hyvin dokumentoitu.

Tilaisuuden esitysmateriaali on DIFin jäsenten ladattavissa ohessa sekä jäsensivuilla (edellyttää kirjautumisen).

 

 

 

 

 

 

 

Timo Viherkenttä