Öljyn hinta, pakolaistilanne ja Venäjä – Näistä aiheista keskusteltiin Suomen Pankissa

_MG_2395Suomen Pankki isännöi Directors’ Institute of Finlandin jäsenille tilaisuuden, jossa keskusteltiin Suomen talouteen vaikuttavista kansainvälisistä käänteistä.

Tiistaina 19.1. pääjohtaja Erkki Liikanen ja tutkimuspäällikkö Iikka Korhonen esitelmöivät ajankohtaisesta taloustilanteesta kutsuvieraille.

Kotimaisia haasteita ovat Liikasen mukaan kustannuskilpailukyky, työpaikkojen väheneminen ja velan kasvu.

– Pelkästään öljyn hinnan aleneminen ja talouspakotteet eivät selitä Venäjän ongelmia. Nyt on tapahtunut lopullinen irtaantuminen Neuvosto-taloudesta, Korhonen sanoo.

Tänä vuonna Korhosen mukaan on luvassa, että kotitalouksien ostovoima supistuu ja tuonnin arvo laskee edelleen. Inflaatio hidastuu, mutta verotulot romahtavat.

– Venäjän talouspolitiikka on selvästi kääntynyt sisäänpäin, Korhonen sanoo.

Vaikeat ajat Venäjän taloudessa jatkuvat Korhosen mukaan seuraavat 20 vuotta. Korruptiolla on yhä suuri vaikutus julkisen talouden ongelmiin Venäjällä.

Pakolaistilanteen vaikutusta talouteen sivuttiin lyhyesti.

– Pitkällä aikavälillä maahanmuuton vaikutus on positiivinen, jos _MG_2409kotouttamisessa onnistutaan. Toisaalta viimeaikoina uutisoitu lisääntynyt epävakaus voi vaikuttaa talouteen negatiivisesti, jos ihmiset kokevat turvattomuutta, Liikanen summaa.

Suomen Pankin taidekokoelma oli myös vieraiden nähtävillä sekä pääsalissa että sivuhuoneissa. Varsinaista taidekierrosta ei järjestetty, vaan vieraat saivat tutustua teoksiin itse.

Suomen Pankin pääjohtajan ajankohtaisen kirjoituksen Miten Suomi pelastetaan? voi lukea täältä.