Parhaat pörssiyhtiöiden palkitsemisraportit julki

Suomen parhaat pörssiyhtiöiden palkitsemisraportit julkistettiin 26.10.2021 Korn Ferryn isännöimässä webinaarissa. Palkitsemisraporttien arvioinnin ja parhaiden palkitsemisen tavoitteena on edistää hyviä raportointikäytäntöjä.

Mukana parhaita palkitsemisraportteja valitsemassa olivat Directors’ Institute Finland (DIF), Korn Ferry, Nasdaq ja Varma. Valintaraatiin kuuluivat Varman vastuullisen sijoittamisen johtaja Hanna Kaskela, DIFin pääsihteeri Leena Linnainmaa ja Nasdaqin Associate General Counsel Tapani Manninen. Korn Ferryn Juhani Ruuskanen toimi raadin äänivallattomana sihteerinä.

Raadin laatimat arviointikriteerit olivat raportin sisällön lisäksi relevanttius, täsmällisyys, ymmärrettävyys, lukijaystävällisyys, ulkoasu, viimeistely, materiaalin löydettävyys ja palkitsemisen liiketoimintakytkös. Lisäksi huomioitiin yhtiökokouksen äänestystulokset ja vastuullisuusnäkökohdat. Voittajat valittiin small-, mid- ja large-cap -yhtiöiden sarjoissa. Valintaprosessista voi lukea lisää Juhani Ruuskasen blogikirjoituksesta.

Small cap -sarjan voiton vei Glaston, jonka palkitsemisraportti oli selkeä, ymmärrettävä eikä liian pitkä. Yksi raportin isoista ansioista oli toimiva johdanto, joka loi hyvän kokonaiskuvan palkitsemisesta.

Mid cap -sarjan parhaimpana palkittiin Caverionin palkitsemisraportti, joka sai kiitosta napakkuudesta sekä kuvien ja taulukoiden käytöstä. Lisäksi raportissa oli kuvattu selkeästi johdon palkitsemisen ja suoriutumisen yhteys.

Large cap -sarjan voittajaksi valittiin Fortum, jonka palkitsemisraportin ansioita olivat informatiivisuus ja selkeät viittaukset palkitsemispolitiikkaan. Lisäksi raportti loi kuvan vastuullisesta ja kehittyvästä palkitsemisesta.

Arvioitujen palkitsemisraporttien taso vaihteli, mutta heikkoja raportteja ei ollut yhtään, vaan kaikki arvoidut raportit täyttivät vähintään hallinnointikoodin minimivaatimukset. Kaikissa kategorioissa kärjen taso oli hyvä.

Suurin osa yhtiöistä näyttää tavoitelleen hallinnointikoodin vaatimukset täyttävää raporttia, mutta palkitsemisraportin tulisi vastata myös sijoittajien odotuksia. Keskeisimpiä kehityskohteita suomalaisten pörssiyhtiöiden palkitsemisraporteissa ovat palkitsemisen ja suoriutumisen välisen yhteyden esittäminen, viiden vuoden palkitsemisen esitystapa, palkitsemispolitiikan noudattamisen ilmaiseminen, palkitsemisen vastuullisuusnäkökohdat sekä luettavuus ja ymmärrettävyys.

Tilaisuuden esitysmateriaali on DIFin jäsenten ladattavissa ohessa (vaatii kirjautumisen).