Seuraajasuunnittelu on osa toimivan yhtiön rutiinia

DIFin ja Mercuri Urvalin järjestämässä aamiaistilaisuudessa pohdittiin, milloin yrityksen on syytä vaihtaa toimitusjohtaja.

Hannu-Matias Nurmi ja Jorma Eloranta keskustelivat DIF-aamiaisella muun muassa toimitusjohtajan seuraajasuunnittelusta.

DIF-aamiaisella 10.9. keskusteltiin muun muassa yrityksen hallituksen ja toimitusjohtajan välisestä vuorovaikutuksesta. Mercuri Urvalin partner Olli-Pekka Vaara alusti aihetta käymällä läpi eri vaiheet toimitusjohtajan valinnasta aina toimitusjohtajan vaihtumiseen. Olennaista on toimitusjohtajan ja hallituksen puheenjohtajan avoin dialogi alusta pitäen. Tämä kasvattaa molemminpuolista luottamusta.

Yleisimpiä syitä toimitusjohtajan irtisanomiseen ovat muun muassa strategisen näkemyksen tai strategian toimeenpanon puute, yrityksen heikko tulos ilman näkyvää syytä tai toimitusjohtajan motivaation hiipuminen. Toisinaan kynnys ottaa asia esille koetaan korkeaksi ja päätös toimitusjohtajan vaihtamisesta viivästyy. Tällöin yrityksen tulos saattaa olla vielä hyvä, mutta ilmassa on vahva epäilys menetetyistä tilaisuuksista. Hallituksen tuleekin puuttua tilanteeseen nopeasti ja päätöksen tehtyään kertoa se heti myös toimitusjohtajalle. On toki muistettava, että yrityksen etuna on toimia ja viestittää irtisanomisesta asiallisesti.

Pohdinta aiheesta jatkui paneelikeskustelussa, jossa todettiin hallituksen työskentelyn ilman toimitusjohtajaa eli niin sanotun Chairman’s hourin / Closed sessionin osana hallituksen kokouksia yleistyneen yrityksissä.  Stora Enson hallituksen puheenjohtaja, DIFin jäsen Jorma Eloranta pitikin toimintatatapaa tärkeänä ja mainitsi sen olevan hyvä tilaisuus keskustella avoimesti toimitusjohtajan suoriutumisesta työssään. LeadCloudin toimitusjohtajana vastikään aloittanut Hannu-Matias Nurmi katsoi keskustelukulttuurissa olevan vielä parannettavaa – myös vaikeista asioista on kyettävä keskustelemaan. Panelistit korostivat lisäksi seuraajasuunnittelun merkitystä ja totesivat, että toimitusjohtajan seuraajaan on syytä varautua hyvissä ajoin, vaikka asia ei olisikaan vielä ajankohtainen. Tällöin yritys on hyvin valmistautunut yllättäviinkin tilanteisiin.

Tauno Maksniemi

Kommenttipuheenvuoron tilaisuudessa piti DIFin jäsen Tauno Maksniemi. Hän totesi toimintaympäristön muuttuneen esimerkiksi sosiaalisen median myötä – merkitystä on myös sillä, miltä asiat näyttävät. Hänen mukaansa hyvän toimitusjohtajan kolme tärkeintä ominaisuutta ovat motivaatio, kyvyt ja uskallus.

 

Tilaisuuden esitysmateriaali on jäsenten ladattavissa ohessa (edellyttää kirjautumisen).