Syyskuun jäsenlounaalla keskustelunaiheena oli ”Tuoko nuori hallituksen jäsen lisää ymmärrystä maailman muuttumiseen?” Ehkä, mutta ympäristössä tapahtuvien muutosten seuraaminen ei voi olla vain hallituksen nuorimman jäsenen tehtävä.
Paneelikeskustelijat Paula Salastie, Jussi Herlin ja Inka Mero korostivat, ettei ymmärrys ja kiinnostus maailman muuttumisesta ole iästä tai sukupuolesta kiinni. Kokeenempikin hallituksen jäsen voi ymmärtää, ettei esimerkiksi nykyisten kilpailijoiden seuranta riitä, vaan on seurattava aivan uusia aloja ja toimintamalleja, jotka voivat korvata yrityksen nykyisen tuotteen tai palvelun. Kuluttajatrendeissä uiminen voi toki olla nuorelle luontaisempaa.
Yleisökysymys robotiikasta hallitustyössä naurattikin kolmea nuorta hallitusjäsentä vähemmän kuin yleisöä. Inka Mero kertoi jo käyttävänsä robottia henkilökohtaisena assistenttinaan kalentereiden yhteensovittamisessa.
Diversiteettiä tarvitaan hallituksiin panelistien mielestä muun muassa kulttuurisen osaamisen saralta. Kansainvälinen osaaminen onkin diversiteetin lajina edistynyt kenties parhaiten. Tarvetta on nyt erityisesti ymmärrykselle digitaalisista asiakaspoluista ja tulevaisuuden osaamisesta.
Jäsenlounaalla 25.9. 2017 paneelikeskustelijoina olivat Teknoksen konsernijohtaja Paula Salastie, Koneen hallituksen jäsen Jussi Herlin ja yksi Pivot5:n perustajista sekä mm. Fiskarsin ja useiden start up -yritysten hallituksen jäsen Inka Mero. Fasilitaattorina toimi Kimmo Rasila. Hänen tehtäväkseen jäi paljolti puheenvuorojen jakelu, sillä yleisökysymyksiä ei tarvinnut maanitella.