Mieti, kuinka paljon autosi on viisastunut viimeisen kahden vuosikymmenen aikana. Saamme todella paljon tietoa auton tilasta, suorituskyvystä, turvallisuudesta ja niin edelleen. Auto kertoo paljon sen ympäristöstä, ja suosituilla applikaatioilla voimme ennustaa matkan sujuvuutta, saapumisaikaa, häiriöitä ja mahdollisia ongelmia.
Kuinka paljon yrityksesi hallitus on viisastunut viimeisen vuosien aikana? Usein hallitus kokoontuu kertaamaan viimeisen jakson tietoa, pohtimaan tilannetta ja ottamaan päätöksillään kantaa huomisen suuntaan. Lopputuloksena on reaktiivinen hallintokulttuuri, ja useiden mielestä lähes arvoton prosessi.
Lopputuloksena on reaktiivinen hallintokulttuuri, ja useiden mielestä lähes arvoton prosessi.
Mieti, miten arvotonta reaktiivinen johtaminen on verrattuna eteenpäin katsovaan, digiaikaa ja työkaluja hyödyntävään hallintomalliin. Peräpeilistä johtava yritys tekee virheitä tai kokee tappioita, tieto kulkee ensin johdolle, sitten johtoryhmän jäsenille, organisaatiolle ja lopulta joskus hallitukselle, joka hieroo tappiota vielä kerran vastuullisten hermoille. Lopputuloksena saattaa olla virheitä, epäonnea ja eilistä vahingossa ylistävä hallitusmalli.
Proaktiivinen johtaminen ponnistaa lähes reaaliaikaisen tiedon jakamisesta, hyödyntämisestä ja syventämisestä johtamisen alustana yrityksen navigoinnissa. Aivan kuten autossa ympäristö tukee kuljettajaa ennakoimalla, varottamalla ja auttamalla ohjastamaan pahimmissakin karikoissa. Proaktiivinen kulttuuri ponnistaa yhteisestä näkymästä tietoon, tilannetiedon jakamisesta, siihen reagoimisesta ja yhteisen, kalliin ajan käyttämisestä yhtiön kehittämiseen huomisen näkökulmasta. Kuinka monessa hallituksessa on koskaan ollut riittävästi aikaa keskustella huomisesta, mahdollisuuksista ja näkyviin nousevista haasteista?
Eräs ammattimainen omistaja totesikin, etten edes voi olettaa hallituksen tuottavan lisäarvoa yrityksen johtamiseen.
Aika moni omistaja, johtaja ja hallitustyön ammattilainenkin pitää hallitustyön johtamista ja tekemistä vanhanaikaisena. Silti rakentava muutospuhe loistaa poissaolollaan. Eräs ammattimainen omistaja totesikin, etten edes voi olettaa hallituksen tuottavan lisäarvoa yrityksen johtamiseen. Olen päättänyt olla väkevästi eri mieltä.
Hallituksesta kasvaa älykäs, kun sen johtaminen, kulttuuri, roolitus, tavoitteet, toimintamalli ja mittarit tuodaan digiaikaan ja -alustoille. Asia ei sisällä avaruustiedettä, vaan uudenlaista, kunnianhimoista ajattelua hallituksen arvosta, roolista ja tekemisestä. Arvokkaaseen sijoitukseen on myös haettava hyötyä ja tuottoa. Avaimet ovat luonnollisesti omistajien käsissä.
Yrityselämä, johtaminen ja arvonluonti ottavat nyt loikkia digiaikaan. Samalla on syytä tuoda hallitusosaaminen, työskentely ja työkalut tälle vuosituhannelle. Hallitustyön tulisi olla palvelua yrityksen johdolle ja omistajille, hallituksessa tulisi olla töissä hallitusammattilaisten sijaan hallitustyön ammattilaisia. Sellaisen tunnistaa sitoutumisesta, lisäarvosta ja jatkuvasta arvon tuottamisesta osana yrityksen omistamisen ja johtamisen arkea.