Hallituksen muistilista menestykseen

Hallituksessa rakennetaan yrityksen tulevaisuutta ja menestystä. Tehtävä ei ole helppo eikä yksinkertainen. Hallituksen kannattaa omassa toiminnassaan miettiä ainakin seuraavia asioita.

Onhan hallituksen kokoonpano monipuolinen ja osaaminen laaja-alaista? Moni toimitusjohtaja ja hallituksen jäsen kantaa huolta hallituskokoonpanon liian vähäisestä vaihtuvuudesta ja riittävästä osaamisesta yhtiön tulevien haasteiden edessä. Yrityksen nykytilan kannalta istuva hallitus voi olla hyvinkin pätevä ja osaava – mutta entä tulevaisuudessa? Riittävätkö hallituksen rahkeet siivittämään yrityksen kasvutavoitteita tai selviytymistä teknologisessa murroksessa? Jos hallituksen jäsenet eivät vaihdu, ei välttämättä synny riittävän monipuolista pohdintaa eri näkökulmista. Jos sama porukka on työskennellyt hyvässä yhteishengessä vuosia, voi olla haastavaa uudistaa ryhmän ajattelua.

Haluaahan jokainen hallituksen jäsen olla mukana oikeasta syystä? Hallituksiin saatetaan hamuta kymmenen hallituspaikan supermiehiä ja -naisia. Ennen hallituskandidaattien kartoittamista on kuitenkin syytä pohtia, miksi kyseinen ehdokas haluaa toimia juuri tämän yrityksen hallituksessa. Yhtiön toiminnassa pitää olla jotakin, joka motivoi hallitustyöhön. Jos aito innostus yhtiöön puuttuu, ei ole varmaa, että jäsen tekee työtään 110 lasissa.

Pääseehän ammattilaisten ääni esiin? Hyvässä hallitustyössä kaikki asiansa osaavat ja työhönsä motivoituneet hallituksen jäsenet osallistuvat päätöksentekoon ja keskusteluun. Puheenjohtajan tehtävä on varmistaa, että näin käy. Hallituksessa voi olla introvertti, jolla olisi paljon annettavaa, mutta nopeasti reagoivat ekstrovertit hallitsevat keskustelua. Tärkeitä ja vaikeita asioita pohdittaessa puheenjohtaja voi ohittaa puheenvuoropyynnöt ja kehottaa esimerkiksi virkaiältään nuorinta hallituksen jäsentä kertomaan näkemyksensä asiaan ensin. Puheenjohtamisen keinoilla voidaan muuttaa hallitukseen pesiytyneitä voimasuhteita ja piintyneitä tapoja ja saada hallitus loistamaan.

Käytetäänhän aika fiksusti? Hallitusten kokouksissa jää joskus liian vähän aikaa paneutua strategisiin asioihin ja pohtia tulevaisuutta, jos keskustelu painottuu operatiivisten asioiden ja menneen raportoinnin käsittelyyn. Yksi ratkaisu voi olla esityslistan käsittelyjärjestyksen kiepsauttaminen ympäri, jolloin strategiset ja tulevaisuusasiat käsitellään ensin. Toinen vaihtoehto on, että jokainen asiakohta aikataulutetaan tarkoin ja puheenjohtaja pitää kiinni aikataulusta.

Haluaahan hallitus kehittyä? Hallitus voi parantaa suoritustaan omaksumalla jatkuvan kehittymisen periaatteen. ”Näin on ennenkin tehty” -asenne ei riitä tulevaisuuden haasteissa.

Eräs hyödyllinen muutostyökalu on hallitustyön arviointi. Se edellyttää kuitenkin aitoa sitoutumista ja halua kehittyä. Nöyryyttä ja rehellisyyttäkin tarvitaan. Jos hallitustyön arviointia pidetään tick the box -pakkopullana, se on ajanhukkaa. Hallitustyön arviointiin kannattaa ottaa mukaan myös toimitusjohtaja ja selvittää hänen näkemyksiään siitä, kuinka hyvin hallitus suoriutuu työstään ja esimerkiksi sparraa toimitusjohtajaa. Toimitusjohtajathan kaipaavat hallituksen panosta ja sparrausta, eivät suinkaan vierasta sitä. Loistavat tulokset tehdään aina yhdessä.

Kirjoitus on alun perin julkaistu Mandatumin Life Magazine -lehden numerossa syksy–talvi 2019.

Tilaa ilmoitukset
Ilmoita kun
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments