Arvonnousua ja regulaatiota – hallitustyö pörssi- ja pääomasijoittajien yhtiöissä

DIF-aamiaisella keskusteltiin Egon Zehnderin johdolla 25.9. hallitustyön eroavaisuuksista pörssiyhtiöissä ja pääomasijoittajien yrityksissä.

Liiketoiminnan muutokset heijastuvat hallitustyöhön. Menneisyyden kokemuksia merkityksellisempää on tarkastella tulevaisuutta, ja hallituksiin kaivataan myös enemmän erityistaitoja, joita esimerkiksi diginatiivit voivat sinne tuoda, totesi Egon Zehnderin Heikki Kivilaakso.

CapManissa pitkään vaikuttaneen Heikki Westerlundin mukaan pääomasijoittajan yrityksessä hallituksen rakentamisessa korostuvat yhteensopivan tiimin muodostaminen ja moniosaamisen huomioiminen. Pääomasijoittajien yrityksissä muotoseikat jätetään taustalle ja arvonnousun tavoittelu on keskeistä, vaikka sääntely luo yrityksen toiminnalle aina puitteet. Arvonnousun strategialle ovat ominaista muuntautumisen ketteryys, suoraviivainen kommunikaatio, nopea päätöksenteko sekä runsas resurssien käyttö. Pääomasijoittajan yritykselle on myös tyypillistä toiminnan projektiluontoisuus – kohdeyhtiöstä irtautuminen eli exit vaikuttaa oleellisesti hallitustyöhön.

Jukka Hienonen

Kommenttipuheenvuorossaan DIF:n jäsen ja muun muassa Stockmannin hallituksen puheenjohtaja Jukka Hienonen luetteli, mitä hallituksen ei tule tehdä, ja näistä keskeisimpiä on puuttuminen yhtiön operatiiviseen johtamiseen. Lisäksi hän korosti hallituksen kokoonpanossa monimuotoisuuden tarvetta sekä erityisesti puheenjohtajan roolissa hyvän ilmapiirin ylläpitämistä ja ”oikealla ladulla pysymistä”.

 

Tilaisuuden materiaali on jäsenten ladattavissa tämän artikkelin yhteydessä (edellyttää kirjautumisen).