Kasva tai kuole

The Economistin syyskuun viimeisen numeron kannessa juoksee lyhytjalkainen hevonen, jota iäkäs ratsastaja piiskaa voimattomana. Otsikkona on ’Living in the low-rate world’ ja pääkirjoituksessa pohditaan tämän sukupolven ekonomistien ratkaisematonta ongelmaa: keskuspankkien alhainen – ja jopa negatiivien – korko ei tuo kasvua. Lyhytjalkainen hevonen ei hyppää aidan yli vanhoilla opeilla.

Menemättä makroekonomisiin pohdintoihin voi saman todeta yritysmaailmassa. ’Vanhan’ maailman yritykset eivät kasva. Fortunen vuoden 2016 nopeimmin kasvavien yritysten listan ensimmäinen on Natural Health Trends, toinen Vipshop Holdings ja kolmas Facebook.

Lehti analysoi sataa nopeimmin kasvavaa yritystä ja luettelee suurimmat yllätykset:

  1. Näistä sadasta yrityksestä 29 toimii finanssialalla
  2. Myös suuret yritykset voivat kasvaa todella nopeasti
  3. Useimmat kasvajista toimivat tai niiden markkinat ovat Kiinassa. Listan ensimmäisen markkinoista 93% on Hong Kongissa ja listan toinen toimii Guangzhoussa.

Tänä syksynä DIF:n teema on ollut hallitustyöskentelyn lisäksi kasvu, jota on käsitelty eri kulmilta: Lounaspuhujinamme ovat olleet muun muassa Leena Niemistö ja Ilkka Kivimäki. Digitalisaation mahdollistamaa uutta kasvua on käsitelty sekä IBM:n että Accenturen tilaisuuksissa. Tässä lehdessä Marja Aarnio-Isohannin ja Timo Ritakallion haastattelussa on räväköitäkin näkemyksiä kasvun esteistä ja keinoista. Tuomas Langin artikkelissa kysytään, miksi pääomasijoittajien yritykset tuottavat ja kasvavat.

Kesällä modernisoimme verkkosivut, jonka myötä osa artikkeleista on julkaistu jo aiemmin verkossa lyhennettyinä. Jäsenemme ja kumppanimme ovat kirjoittaneet verkkoon mielenkiintoisia blogeja ja DIF-Tietopankkia on laajennettu. Tässä on ollut mukana Senior Advisor -verkostomme, joka esitellään lehdessä.

Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta!

 

 

Boardview-lehti ilmestyy 15.12.2016